Csökkenő vásárlőerő, veszteséges működés, infláció – ez nyomasztja most a magyar vállalkozásokat
Gazdaság

Csökkenő vásárlőerő, veszteséges működés, infláció – ez nyomasztja most a magyar vállalkozásokat

Portfolio
Az idei első negyedévben tovább gyengélkedett az üzletmenet Magyarországon - ezt mutatják a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megbízásából készült VOSZ Barométer Index friss számai. Ugyanakkor néhány területen már megjelentek a javulás jelei, ami arra utal, hogy a lakossági kereslet élénkülése a következő negyedévekben lassan elkezdheti pörgetni a gazdaságot.

Az első negyedévben gyengélkedett az üzletmenet, a háztartások fogyasztásának magára találására még várni kell - mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója, a kutatás vezetője. A kis- és középvállalatok körében készült felmérés szerint a VOSZ Barométer index a 2023 utolsó negyedévi 50%-ról 53%-ra emelkedett. Ez még mindig alacsonynak számít, hiszen tavaly az első három negyedévben sorra 62%, 56% és 56% volt a mutató.

A részmutatók közül hasonló mintát mutat az ületi hangulat index, amelynek 58%-os értéke 1 százalékponttal magasabb, mint legutóbb, de még mindig kisebb, mint a megelőző negyedévekben. A beruházási index 28%-ról 37%-ra emelkedett, de az emelkedésben feltehetően szezonális hasátok is szerepet játszanak, egy éve ilyenkor még 49%-on állt a mutató. A pénzügyi helyzetről beszámoló részindex tavaly év végéhez képest stagnált.

A felmérés szerint a vállalkozások általánosságban a legnagyobb problémának a csökkenő vásárlóerőt tartják (21%-os említési arány), majd a munkaerőhiány (18%), a megrendelések elmaradása (18%), a költségek növekedése (16%) következik. A saját üzletmenettel kapcsolatos érzékelt kockázatok közül a veszteséges működés említése a legnagyobb (21%). Az ország problémái közül a legjelentősebbnek még mindig az inflációt tartják a vállalkozások.

A vállalkozások közel fele úgy látja, hogy a fizetési morál romlott az első negyedévben. Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest visszafogottabbak a cégek beruházási és munkaerőfelvételi tervei, és kevesebb új üzleti lehetőséggel találkoztak. Az idén az első negyedévben a vállalkozások hét tizede nyilatkozott úgy, hogy nem tervez fizetésemelést a következő egy évben. Ez a mutató 50% volt egy évvel ezelőtt. Kozák hangsúlyozta, hogy ez a mutató inkább csak hangulatindexként értelmezhető, mintsem valós béremelési döntésként. A vállalkozások többsége egyébként támogatja a kétféle bérminimum (minimálbér, szakképzett bérminimum) rendszerének fenntartását.

Kozák Ákos a Portfolio kérdésére beszélt az év eleji, meglepetést okozó 14%-os bérnövekedésről. A szakember meglátása szerint a nemzetközi cégek jelentős része a második negyedévtől emelik a béreiket, és információik szerint ennek mértéke elmarad majd az év elején látott növekedéstől. Számításaik szerint a bérdinamika 12%-ra szelídülhet, igaz, ez is magasabb, mint a tavaly év végi 10%-os várakozás, ismerte el.

A vállalkozóink szerint a gazdaság még kicsit be van fagyva, a megrendelések és a fogyasztás élénkülése még nem élénkült érzékelhetően - mondta Perlusz László, a VOSZ elnöke az adatokat értékelve.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
munkavallalo csapat dolgozó