Kiestek az orosz oligarchák a szuperjachtok piacáról, visszaestek az eladások
Gazdaság

Kiestek az orosz oligarchák a szuperjachtok piacáról, visszaestek az eladások

Portfolio
Egy új jelentés szerint a szuperjachtok eladásai 2023-ban visszaestek, mivel a hosszú várólisták, az emelkedő költségek és legfőképpen az orosz oligarchák szankciói gátat szabtak a keresletnek – írja a CNBC.

Az új szuperjachtok (30 méternél hosszabb jachtok) eladásai tavaly 17%-kal csökkentek a SuperYacht Times új, State of Yachting jelentése szerint. A 2023-as évben 203 új szuperjachtot adtak el, ami a 2022-es 245-höz és a 2021-es rekordnak számító 313-hoz képest is jókora visszaesését mutat.

Ralph Dazert, a SuperYacht Times egyik vezetője szerint egy 60 méternél nagyobb új jachtra megrendelést leadó vevőnek ma három-négy éves várakozási idővel kell szembenéznie a világjárványból eredő lemaradások miatt. A magasabb munkaerő- és anyagköltségek miatt az árak is az egekbe szöknek. Dazer szerint a magas költségek és folyamatos késedelmek miatt az új szuperjachtok eladásai idén még tovább csökkennek.

A legnagyobb szuperjachtok szenvedték el a legnagyobb csapást, a 200 méternél hosszabb jachtok eladásai 40%-kal estek vissza.

A nagy szuperjachtok iránti érdeklődés csökkenésének fő oka a jelentés szerint az, hogy a gazdag oroszországi vevők az ukrajnai inváziót követően 2022-ben kiestek a piacról.

Az amerikaiak azért igyekezni felvenni a fonalat, tavaly az összes szuperjacht-értékesítés közel negyedét adták. És bár az amerikaiak a közel-keleti és orosz vevőkhöz képest általában kisebb jachtokat építenek, az amerikai hajók is egyre nagyobbak.

A jelentés szerint a szaúdi tulajdonú szuperjachtok átlagos hossza valamivel 60 méter feletti, míg az orosz vásárlóké 60 méter körüli, az amerikaiaké pedig 64 méter körüli.

Az új eladások csökkenése ellenére nőtt a befejezett jachtok száma. Ez még a világjárvány idején megrendelt jachtokat jelenti, amelyeket csak most bocsátanak vízre. A befejezések száma 31%-kal, 202 szuperjachtra ugrott 2023-ban.

A kisebb kereslet ellenére a szuperjachtok flottája folyamatosan növekszik, a SuperYacht Times szerint jelenleg közel 6000 szuperjacht van, ami a 2002-es szám háromszorosa.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megvan a SpaceX első utasa a Hold körüli útra