Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj
Gazdaság

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

Franciaországban a magánszektor termelési szintje áprilisban változatlan maradt, ami stabilizálódást jelez a második negyedév elején. A szolgáltatási szektorban 2023 májusa óta először nőtt az aktivitás, míg a feldolgozóipari termelés gyorsuló ütemben csökkent. Az új vállalkozások alapításának száma tovább csökkent, de egy éve a leggyengébb mértékben, az export pedig élesebb negatív hatást gyakorolt a teljes értékesítésre. Ennek ellenére a magánszektorban a foglalkoztatás 2023 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedett.

Az inflációs nyomás Franciaország-szerte erősödött, a ráfordítási költségek és a termelői árak üteme öt-, illetve háromhavi csúcsra gyorsult.

A HCOB Flash France Composite BMI Output Index 2023 májusa óta a legmagasabb értéket mutatta, a márciusi 48,3-ról 49,9-re emelkedett.

francia bmi 2024-04-22

Németországban a második negyedév elején a magánszektor visszatért a növekedés útjára, amit a szolgáltatási ágazat szilárd növekedése hajtott. A feldolgozóipar továbbra is zsugorodott, de a gyári termelés csökkenésének üteme mérséklődött. Az árutermelők kilátásokkal kapcsolatos bizalma elérte az elmúlt egy év legmagasabb szintjét. Mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak inflációja emelkedett, de nagyjából a hosszú távú átlagukkal összhangban regisztrálták.

Az új ipari megrendelések öt hónapja a legnagyobb visszaesést mutatják.

Az összes új üzletkötés tovább csökkent, bár közel egy éve a leglassabb ütemben. A csökkenő exporttevékenység továbbra is jelentős mértékben rontotta a helyzetet, annak ellenére, hogy a csökkenés mértéke 12 hónapja a leggyengébbre mérséklődött. A német iparszerkezet miatt ez a legfajsúlyosabb járműgyártási komponens megrendelésállományának visszaesését mutatja, amely a magyar gazdaságnak is rossz előjel.

„Áprilisban a termelés kevésbé csökkent márciushoz képest, és a jövőbeli termeléssel kapcsolatban némileg nagyobb optimizmust tapasztalunk. A beérkező megrendelések meredekebb visszaesése, amely az elmúlt öt hónap legjelentősebb visszaesése, azonban kevésbé biztató. Emellett a gyorsabb szállítási határidők a kereslet gyengülésének további bizonyítékául szolgálnak. Ezzel összefüggésben továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a globális készletciklusban megfigyelhető óvatos fordulat elérte volna Németországot” – kommentálta az adatokat Cyrus de la Rubia, a Hamburgi Kereskedelmi Bank vezető közgazdásza.

A HCOB gyorsjelentési németországi összetett PMI kibocsátási index áprilisban tíz hónap óta először lépte át ismét az 50,0-as változatlan küszöbértéket, ami a magánszektor üzleti tevékenységének szerény mértékű bővülését jelzi. A fellendülést tehát főleg a szolgáltatási üzleti tevékenység élénkülése vezette, amely 2023 júniusa óta a legerősebb növekedést produkálta. Ez arra utal, hogy a lakossági fogyasztás élénkül.

A keresleti feltételek ágazati szinten ellentétes tendenciákat mutattak Németországban. A szolgáltatási ágazatban tíz hónap óta először emelkedett az új szerződések száma, míg a feldolgozóiparban az új munkák beáramlásának erőteljes és gyorsuló csökkenését regisztrálták. A foglalkoztatás szintén kettősséget mutatott: a szolgáltató szektorban nőtt a foglalkoztatottak száma, a feldolgozóiparban pedig tovább csökkentek a munkahelyek.

Németországban az üzleti bizalom enyhén csökkent, mivel a szolgáltatási ágazatban az optimizmus mértéke a márciusi 25 hónapos csúcsról lehűlt. Az árnyomás enyhe növekedést mutatott, a márciusi három hónapos mélypontról a bemeneti költségek inflációja emelkedett, a kibocsátási árak pedig olyan ütemben emelkedtek, amely gyakorlatilag megegyezett a sorozat hosszú távú átlagával.

Összefoglalva, a francia gazdaság áprilisban stabilizálódott, és a szolgáltatási szektor visszatért a növekedéshez, míg a feldolgozóipar továbbra is küszködik. Németországban a magánszektor visszatért a növekedéshez, amelyet a szolgáltatási ágazat erős növekedése okozott, annak ellenére, hogy a feldolgozóipar továbbra is zsugorodott. Franciaországban erősödött az inflációs nyomás, míg Németországban csak enyhén nőtt az árnyomás.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
bilincs stock