A kormány több termék eladását korlátozza, változnak a jótállási szabályok
Gazdaság

A kormány több termék eladását korlátozza, változnak a jótállási szabályok

Portfolio
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány több fogyasztóvédelemmel összefüggő rendeletének módosítása. A változások érintik a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási kötelezettség időtartamát. Emellett nagyon korlátozzák majd a szexualitással kapcsolatos termékeket is. Szigorodnak a gyerekvédelmi törvények is a Fidesz-KDNP javaslata szerint – írja a 24.hu.

A jövőben a 10 000 forint és 250 000 forint közötti eladási ár esetén két év, 250 000 forint felett pedig három év lesz a kötelező jótállási idő. Ha ez alatt a fogyasztási cikket háromszor megjavították, mégis elromlik, azt kötelesek nyolc napon belül kicserélni. Ha erre nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a jótállási jegyen, ennek hiányában a fogyasztó által bemutatott, a fogyasztási cikk ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton vagy számlán feltüntetett vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni.

Jön a bővített LMBTQ-termékes korlátozás

A kormány tervei szerint októbertől a csomagküldő kereskedelemben figyelmeztetni kell az olyan gyermekeknek szóló termékre, amely megjeleníti, illetve népszerűsíti a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, vagy a szexualitás közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja.

Az ilyet a neten csak úgy lehetne forgalmazni, ha az adatlapján jól láthatóan elhelyeznek egy figyelmzetetést (Érzékeny tartalom!).

Bővül a korlátozott termékek köre is. A szöveg szerint „azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.”

Mindez lényegében azt jelenti, hogy a szexshopok kirakatában sem lehet semmilyen termék majd a templomok és iskolák közelében. Továbbá a lap szerint akár a szivárványos legókészletek és esernyők is veszélybe kerülhetnek – bár ez puszta találgatás.

A Fidesz-KDNP egyébként benyújtott két újabb, gyermekvédelemhez kapcsolódó törvényjavaslatot is a lap szerint: Kocsis Máté frakcióvezető azokból azt emelte ki, hogy szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések, például nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, valamint pedofil-adatbázisba kerülnek azok is, akik külföldön követik el bűncselekményt. Továbbá 2 év börtönt is kaphat az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki nem jelzi, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A kormánypártok külön jogszabályban korlátoznák a gyermekek védelme érdekében az internetes pornográf tartalmak elérhetőségét is, így egyszerűbben lenne majd jelenteni és eltávolíttatni az érzékeny tartalmakat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock