Évtizedes mélyponton a gyerekvállalási kedv Magyarországon
Gazdaság

Évtizedes mélyponton a gyerekvállalási kedv Magyarországon

Portfolio
2024 márciusában 6413 gyermek született Magyarországon, 10%-kal, 727 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel folytatódott a másfél-két éve tartó romló tendencia. A KSH adatai szerint a visszaesésért nem csak a szülőképes korú nők számának csökkenése felel, a gyerekvállalási kedv is visszaesett.

Bár a szezonálisan igazított adataink alapján márciusban kicsivel több gyerek született, mint februárban, a romló trend nem tört meg.

Az első negyedévben 19 289 gyermek jött világra, 9,3%-kal, 1978-cal kevesebb a 2023. január–márciusinál. 2024 szökőév, ezért egy nappal hosszabb időszak népmozgalmi eseményeit kell figyelembe venni. A szökőnaphatástól tisztított születésszám 10%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. Ezen belül januárban 12, februárban 8,7, márciusban 10%-kal kevesebb volt az élveszületések száma, mint 2023 azonos hónapjaiban - írja a KSH.

A romló demográfiai trend egyik fontos tényezője, hogy a szülőképes korú nők száma csökken, ezért minden más tényező változatlansága mellett törvényszerű a mérséklődés a születésszámban. Ezt ellensúlyozhatná a gyerekvállalási kedv emelkedése, vagyis ha a családok több gyereket vállalnának a korábbi évekhez képest. Ennek mérésére a legjobb (bár értelemszerűen késleltetett) mutató a teljes termékenységi arányszám, ami a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán a friss születési adatok alapján. A KSH mostantól havi bontásban is közzéteszi a mutatót. A márciusi adat 2020 óta a legkisebb, a trend pedig itt is csökkenő. (A 2020 előtti éves átlagos arányszámok alapján valószínű, hogy a márciusi adat akár tízéves mélypontot is jelenthet.)

A gyerekvállalási kedv csökkenése mögött több tényező húzódhat. Régi tapasztalat, hogy a gazdasági válságokban, amikor a háztartások kilátásai bizonytalanabbá válnak, a gyerekvállalási kedv visszaesik. Ilyen szempontól az elmúlt négy év igen sűrű volt. A pandémia, az energiaválság, a magas infláció miatti reálbércsökkenés, a recesszió, a költségvetési problémák miatt szigorodó gyerekvállalási támogatások (CSOK-szűkítés, adókedvezmények inflálódása stb.), a sokszor bizonytalanságot sugalló kommunikáció mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a családok egyre kevesebb gyereket szeretnének.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
svajci bicska