Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac
Gazdaság

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Portfolio
Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

A kérelmek száma idén egy viszonylag szűk sávban, 194 000 és 225 000 között mozgott. Ez arra utal, hogy bár a munkaerő iránti kereslet lassul, és az üres álláshelyek száma márciusban hároméves mélypontra esett vissza, az elbocsátások továbbra is rendkívül alacsonyak maradnak. A vállalatok igyekeznek megtartani dolgozóikat, tekintettel arra, hogy a COVID-19 világjárvány idején és azt követően nehézségekbe ütközött a munkaerő toborzása.

A Federal Reserve (Fed) legutóbbi döntése szerint változatlanul tartja az amerikai jegybank irányadó egynapos kamatlábát a jelenlegi 5,25%-5,50%-os sávban. Ez a kamatláb július óta nem változott. A Fed tavaly március óta összesen 525 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatlábat annak érdekében, hogy kezelje a munkaerőköltségek és az infláció növekedését.

Jerome Powell Fed-elnök szerint bár az infláció csökkentésében tapasztalható előrehaladás megtorpant, a munkaerőpiac továbbra is "viszonylag feszes" marad. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "a keresleti és kínálati feltételek jobban egyensúlyba kerültek".

Egy másik jelentés szerint az amerikai vállalatok áprilisban kevesebb munkahelyet szüntettek meg mint márciusban. A Challenger, Gray & Christmas cég szerint áprilisban 64 789 elbocsátást jelentettek be, ami havi bázison 28%-os csökkenést jelent. Az év eleje óta bejelentett elbocsátások száma pedig 4,6%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Reuters felmérése szerint várhatóan áprilisban a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 243 ezer növekszik márciusi emelkedés után. A munkanélküliségi ráta várhatóan változatlanul 3,8%-on marad.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
covid-19-koronavirus-jarvany-vilagjarvany-koronavirus-eredete-koronavirus-kutatas-laboratorium