Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással
Gazdaság

Erős bejelentést tett Szijjártó: Kína előtt megnyílhat az út Paks II.-nél egy új megállapodással

Legalább 16 darab megállapodást írhat alá a magyar kormánnyal e heti látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnök, ebből pedi egy a nukleáris energia teljes portfólióját lefedő együttműködés lehet – jelentette be hétfő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az örmény kollégájával tartott hétfői sajtótájékoztatón. Korábban felmerült már, hogy akár Kína is beléphet a Paks II. projektbe, amit ez a tervezett egyezmény lehetővé is tenne.

A kínai elnök e heti magyarországi látogatása történelmi jelentőségűnek tekinthető, mely jelentősen hozzájárul hazánk megerősödéséhez, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten Hszi Csin-ping mostani útja előtt, amelyben még Franciaországba látogat el, ahol Emmanuel Macron elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével is tárgyal majd.

Szijjártó elmondta, hogy a tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, mivel 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. Ismertette, hogy jelenleg is egyeztetések zajlanak nagy kínai vállalatokkal további beruházásokról, viszont álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre látogatna – ez azért röppent fel, mert állítólag itt építhet majd autógyárat a kínai Great Wall Motors.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a kínai elnök delegációjával Magyarországra érkezik többek között Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ven-tao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is. A látogatás során tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról még egyeztetés folyik a felek között.

A legtöbb egyezményről már lehetett hallani – így például az új, az Övezet és Út kezdeményezésben megvalósuló vasúti fejlesztésekről –, de egy nagy újdonság van:

a nukleáris energia teljes portfólióját felölelő együttműködést indít a két ország.

Amint arról a Portfolio már írt, többször lehetett hallani arról az elmúlt időszakban, hogy a paksi atomerőmű bővítésénél is megjelenhetnek a kínaiak. A lapunknak adott interjújában Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója azt mondta erről, hogy: „az atomerőműépítés egy hosszú folyamat, és ma nagy mennyiségű tapasztalat Kínában van, hiszen építenek mindent: amerikai, kanadai, koreai, francia, orosz és kínai műszaki tervek alapján, illetve az összes külföldi technológia kínai megfelelőjét.”

Továbbá elismerte, hogy keresik a kapcsolatokat, mert mint fogalmazott:

három óriási cég fedi le a teljes kínai nukleáris ipart, és ezért abszolút vizsgáljuk az együttműködési pontokat.

Kínában egyébként folyamatos az atomenergia térnyerése, 52 atomerőmű-építés van folyamatban és a francia fővállalkozó is a kínaiakat hozta be a brit Hinkley Point C kivitelezési projektbe segítségül.

Mindenesetre Szijjártó Péter mostani bejelentése – ha valóban megszületik az atommegállapodás – akár megnyithatja Paks II.-nél is a kínaiak előtt az utat.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ararat Mirzoján örmény külügyminiszterrel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2024. május 6-án. A fotó forrása: MTI Fotó/Soós Lajos

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
vakcina oltás oltásellenesség