Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak
Gazdaság

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Portfolio
Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

Az orosz olaj- és gázipar munkaerőhiánnyal néz szembe, mivel a háborús mozgósítás fokozza a munkaerőért folyó versenyt

Az orosz olaj- és gázipar, amely meghatározó szerepet játszik az ukrajnai invázió finanszírozásában, most munkaerőhiánnyal küzd. A sorozások miatt eleve szűkült a piac, míg a fegyvergyártás felpörgetése miatt a dolgozók jelentős része a jobb fizetések miatt inkább a hadiiparban vállalt munkát.

A probléma nem teljesen új keletű, mivel Oroszország már csaknem két évtizede szembesül a munkaképes korú lakosság csökkenésével – de korábban ennek a társadalom elöregedése volt a fő okat. Az ukrajnai invázió csak felerősítette a problémát. A jól fizető munkahelyeiről ismert olaj- és gáziparnak most további juttatásokat kell kínálnia, hogy vonzza a munkavállalókat, mivel az Ukrajnában harcoló katonáknak ajánlott bónuszok egy átlagos olaj- és gázmezőn dolgozó munkavállaló közel egyéves fizetésével egyenértékűek – írja a Bloomberg.

A munkaerőhiány a gazdaság minden területén érinti a vállalkozásokat, az orosz központi bank friss jelentése szerint. Az olaj- és gázipar, amely látszólag zavartalanul működik, de a munkaerőhiány hosszabb távon okozhat károkat nekik.

„A munkaerőhiány még a jól teljesítő iparágakat is érintette” – mondta Alekszej Zakharov, a Superjob.ru online munkaerő-toborzó cég elnöke. „Az olaj- és gázágazat megengedheti magának, hogy magasabb fizetéssel vonzza a munkavállalókat, de az állami katonai szerződésekkel versenyez” – tette hozzá, jelezve, hogy már látszódnak ennek hatásai.

A moszkvai Kasatkin Consulting becslései szerint az olaj- és gázágazatból idén mintegy 40 000 munkavállaló hiányzik már.

Az iparág az első negyedévben 24%-kal növelte az online álláshirdetések számát az egy évvel korábbihoz képest, és nemcsak képzett munkaerőt, hanem alacsonyan képzett dolgozókat is keresnek.

Az olaj- és gázipar régóta Oroszország egyik legjobban fizető munkaadója, 2017 óta legalább kétharmadával az országos átlagot meghaladó bért kínál. Ez az összeg azonban már nem vetekszik azzal, amit az orosz hadsereg kínál a szerződéses katonáknak.

Az oroszországi demográfiai válságot súlyosbította Putyin döntése, hogy a gazdaságban elindítja a háborús mozgósítást. Az 1990-es évek gazdasági zűrzavarai miatt a termékenységi ráta zuhanni kezdett, és 2007 és 2021 vége között az ország munkaképes korú lakossága 5,8 millió fővel csökkent.

A világjárvány tovább súlyosbította a problémát, 2020 és 2022 között csaknem 750 000 ember halt meg Oroszországban, a Covid-19 a vezető halálozási okok között szerepelt.

Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziója szintén korlátozta a külföldről érkező munkaerő-áramlást. A nemzetközi szankciók gyengítették a rubelt, felpörgették az inflációt, és megnehezítették a nemzetközi pénzátutalásokat, így Oroszország kevésbé vonzó célállam a volt szovjet országokból érkező vendégmunkások számára.

Mivel a fizetések önmagukban nem elegendők az új munkaerő vonzásához, az orosz olaj- és gázipari vállalatok további juttatásokat kínálnak, például meleg étkezést, rendszeres orvosi vizsgálatokat és szovjet típusú ösztönzőket. Egyes vállalatok még a „hozd a barátodat és kapsz fizetést” kampányokat is indítottak, új alkalmazottanként 50-100 dollárt kínálva.

A munkaerőhiány kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz olaj- és gázipar hosszabb távon fenn tudja-e tartani teljesítményét, mivel a nyugati csúcstechnológiájú olajipari szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés és a képzett munkaerő hiánya kihívást jelent a nyereséges olaj- és gáztermelés és -finomítás fenntartása és növelése szempontjából. Viszont már a szankciók hatásai is érződnek a két szektorban, a Gazprom például veszteséget jelentett 2023-ra vonatkozóan, ami két évtizede nem történ meg a gázipari óriással.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lítium bánya