Lassan megfojtja Putyin hátországát a szankciók lassan ölő mérge
Gazdaság

Lassan megfojtja Putyin hátországát a szankciók lassan ölő mérge

Portfolio
Ugyan sokan csalódottak, hogy a nyugati hatalmak által kivetett szankciók nem elég hatékonyak, hatásuk az elmúlt időszakban egyre bénítóbbá vált Oroszország számára. Az ukrajnai invázió miatt a bankokra kivetett korlátozások már a külkereskedelemben elkezdték mérgezni az orosz költségvetést. Ettől még korai bedőlést várni, de a Kreml egyre nehezebb helyzetbe kerül, hogy finanszírozza a költséges háborút, valamint sok partnere zárkózik el kényes termékek exportjától.

Az Egyesült Államok már több szankciót vetett ki oroszországi pénzintézetekre, amelyeket azzal vádolnak, hogy az Ukrajna elleni inváziót finanszírozásában vesznek részt. Az elmúlt két év adatai alapján pedig az látszik, hogy ezek – az EU-s korlátozásokkal együtt – megnehezítették a pénzmozgást az országba és onnan ki. A tavaly év végén bevezetett amerikai végrehajtási rendelet arra késztette a hitelezőket, hogy ejtsék az orosz partnereket, és kerüljék a különböző valutákban lebonyolított tranzakciókat – írja a Financial Times.

Moszkva kereskedelmi forgalma az olyan kulcsfontosságú partnerekkel, mint Törökország és Kína, az idei első negyedévben visszaesett. Törökország Oroszországba irányuló exportja egyharmadával, 2,1 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest, és az Oroszországba és a szomszédos országokba irányuló,

kiemelt fontosságú áruk bejelentett exportjának értéke 40 százalékkal, 93 millió dollárra esett vissza 2024 első negyedévében az előző negyedévhez képest.

Az orosz kereskedők a kisebb bankok és az alternatív valuták felé fordultak, mivel az olyan országok, mint Törökország és Kína nagy bankjai ódzkodnak a Moszkvával folytatott tranzakcióktól. A fizetésekre vonatkozó korlátozásoknak az orosz hadigépezet alkatrészeinek árnyékkereskedelmén messze túlmenően is dermesztő hatása van, mivel a bankok inkább egész tranzakciós kategóriákat szüntettek meg Moszkvával, minthogy az amerikai szankciókkal szembekerüljenek.

Az egyre bonyolultabbá váló pénzügyi ügyletek azzal járnak, hogy a nyugati szabályozó hatóságok munkája is sokkal nehezebb, mivel az orosz szervezetek és partnereik egyre több tranzakciót bonyolítanak le a vevő és az eladó között, hogy ezekkel elfedjék a műveletek végső célját. Ez növeli a tranzakciók költségeit, és megnehezíti, hogy a végrehajtó hatóságok időben észrevegyék azokat.

Az orosz importőrök és exportőrök is egyre több ügyletet bonyolítanak le rubelben, mivel a valutát nehéz dollárra és euróra váltani. A rubel korlátozott konvertibilitása azonban megnehezíti az orosz bankok és partnerek számára, hogy a dollárban és más nyugati valutákban lebonyolított kereskedelem kieső volumenét pótolják. Emiatt az orosz külkereskedelem egyre jobban visszaesik, ami a bevételek csökkenését hozta el, valamint jóval nehezebben tud a hadsereg új technológiai eszközöket beszerezni.

Mindez pedig a szankciók lassú, de egyre eredményesebb voltát mutatja. A kérdés az, hogy Moszkva ki tud-e találni valamilyen új eszközt, hogy kijátssza a pénzügyi korlátozásokat. Viszont már látszódnak olyan hatások, hogy az orosz gázipar is veszteséges lett a nyugati korlátozások miatt: a Gazprom két évtized után először jelentett veszteséget.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lítium bánya