Meglepő folyamat indult az amerikai kötvénypiacon
Gazdaság

Meglepő folyamat indult az amerikai kötvénypiacon

Portfolio
Közel egy generáció óta először fordul elő, hogy a hírnevükhöz híven fix jövedelmet biztosítanak az amerikai állampapírok. Mindez annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban az irányadó kamatlábak két év alatt 0%-ról 5% fölé ugrottak, ami miatt a lakosság kedvelt befektetési eszközei lettek a kincstárjegyek.

Tavaly a befektetők közel 900 milliárd dollárnyi kamatnyereséget tettek zsebre az amerikai államadósságon, ami kétszerese az előző évtized átlagának. Ez az összeg növekedni fog, mivel a kincstárjegyek több mint 90%-a 4%-os vagy annál magasabb kamatozású, míg 2020 közepén ez az arány csak 5% volt. A magasabb kamat azt is jelenti, hogy a befektetők jobban védve vannak a hozamok megugrása esetén is – írja a Bloomberg.

A Federal Reserve kivárása a kamatvágások megkezdésével és az erős gazdasági teljesítmény legalább az év második felére kitolta a kamatcsökkentés kezdő dátumát a piaci várakozások szerint. Ennek eredményeképpen az olyan biztonságos eszközök, mint a kincstárjegyek, most már vonzók lehetnek a lakossági befektetőknek.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrejelzése szerint a magánszemélyeknek fizetett kamatok és osztalékok idén 327 milliárd dollárra emelkednek, és a következő évtizedben minden évben tovább nőnek majd.

A pénzpiaci alapok vagyona a múlt hónapban rekordszintre, 6100 milliárd dollárra emelkedett, a kötvényalapok pedig 2023-ban 300 milliárd dollárt, idén pedig csak május elejéig 191 milliárd dollárt gyűjtöttek be.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
mesterséges intelligencia ai chatgpt