Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget
Gazdaság

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Portfolio
Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

Számos kutatás szerint a női vezetők jelenléte egy szervezet élén felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni fellépést. Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese azokat a női polgármestereket hozza első példának, akik a világ leginkább fenntartható városait, például Koppenhágát, Oslót vagy San Franciscót vezetik. Számos kutatás igazolta, hogy

a női tulajdonú vállalkozások nagyobb valószínűséggel törekszenek az energiahatékonyság növelésére,

és vezetőik pedig nagyobb valószínűséggel támogatják az éghajlat-politikai és fenntarthatósági intézkedéseket, mint a férfiak. Végezetül azt is többször kimutatták, hogy minél nagyobb egy vállalat igazgatótanácsában a nemek közötti sokféleség, annál jobb az éghajlati és innovációs téren nyújtott teljesítmény.

Az Alteo is részt vesz a szeptember 4-i Sustainable World konferencián. Részletek hamarosan!

Ebből a megfontolásból hívta életre 2024. februárjában az EIB az EU Women Climate Leaders Network nevű szervezetet.

A szervezet nyitóeseményén közel félszáz női vezető képviselte az EU 27 tagállamát,

az előadók között pedig a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a pénzügyi szektor zöld átállásának kérdéseivel foglalkozó kutatók tűntek fel.

A szervezet legfontosabb célkitűzése a networkingre irányul: a magas szintű európai vezetők közötti kapcsolat megteremtésének és ápolásának elősegítésére. Szintén a meghirdetett célok között van a thought leadership-szemlélet kialakítása az új üzleti modellek, a pénzügyi termékek, a nem pénzügyi beszámolók, az új technológiák és az innováció, mint üzleti lehetőség terén. Fontos továbbá a láthatóság javítása, a fenntarthatósággal kapcsolatos területeken vezető szerepet betöltő nők láthatóságának elősegítése és vezetői szerepük ösztönzése. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a tudatosság növelésére is az EU Women Climate Leaders Networkben, hogy megvilágítsák a nemek közötti egyenlőség és az éghajlatváltozás elleni küzdelem összefüggéseit.

A kezdeményezés kiemelten fontosnak tartja továbbá az európai kockázatitőke-ökoszisztémában a nemek között fennálló finanszírozási szakadék felszámolását, emellett hozzájárul az innovatív, zöld, inkluzív pénzügyi megoldások terjesztéséhez és a transzformációs befektetések ösztönzéséhez a magánszektor együttműködésével. A konferencián Nadia Calviño, az EIB elnöke arról is beszélt, hogy milyen fókusszal képzeli el a pénzintézet a zöld átállást, illetve hogyan tervezi megteremteni ennek a finanszírozási hátterét.

Hogyan ösztönözhetők a nagyvállalatok a zöld átállásra?

Az anyagi források mellett a vállalatvezetők nyitottsága és megfelelő hozzáállása is elengedhetetlen ahhoz, hogy teret nyerjen a fenntarthatóság. Marjut Falkstedt, az EIB-csoporthoz tartozó Európai Befektetési Alap (EIF) vezérigazgatója szerint az ezen a téren kimutatható előnnyel induló női vezetők szerepének kiemelése további lendületet adhat az éghajlati, környezetvédelmi és társadalmi innovációnak.

„A nemi arányok tekintetében is kiegyensúlyozott vállalatokra inkább jellemző, hogy beépítik a fenntarthatóságot innovációs erőfeszítéseikbe”

– erősítette meg Simon Anita, aki az EU Woman Climate Leaders Network nyitóeseményének egyik meghívottja volt.

A vezérigazgató-helyettes szerint a környezetszennyezés és a klímaválság legnagyobb részt a nagyvállalatok felelőssége, emiatt sok kritika éri az átlagfogyasztóra nehezedő – sokszor indokolatlan, eltúlzott – nyomást. Ugyanakkor úgy látja, hogy

„Az EU szabályozási rendszerében az utóbbi időben számos előírás és ellenőrzési program született, amelyeket ezek a cégek nem tudnak és nem is akarnak megkerülni: a Green Deal szerinti működés és az ESG-tanúsítványok megszerzése elemi érdekükké vált.”

Simon Anita szerint jelenleg az ESG-tanúsítvánnyal rendelkező cégek egyik legfontosabb törekvése, hogy ne merülhessen fel velük kapcsolatban a green washing gyanúja. Azaz ne érhesse őket az a vád, hogy valótlanul környezetbarátnak tüntetnek fel egy terméket vagy szolgáltatást, hiszen a fenntarthatóságban a hitelesség és a bizalom ugyanúgy alapértéknek számít, mint az üzleti életben.

Körforgásos gazdaság és környezetvédelem az energetikai szektorban

Ezt a kettősséget felismerve fektet kiemelt hangsúlyt a környezetbarát működésre az ALTEO már 2008-as alapítása óta. Simon Anita ezen időszak egyik legfontosabb tapasztalatának azt tartja, ahogyan a hagyományos és a megújuló erőművi portfólió párhuzamos működtetése organikus és működőképes alternatívává válik a zöld átállásban, mivel ma Magyarországon nem lehetséges kizárólag megújuló forrásokból fedezni az energiaigényt.

„Az ALTEO jelenleg 50 százalékban megújuló erőforrásból állítja elő a villamosenergiát”

– mondta el a Portfolio-nak a vezérigazgató-helyettes.

Nem csak a széles körben ismert nap- és szélerőművek, illetve a geotermikus energia használható fel az energetikában, további megújuló erőforrások is léteznek. Simon Anita szerint

jelentős potenciál rejlik a hulladékgazdálkodás energetikai szektorba való bevonásában is.

Az ALTEO tulajdonában álló, 2 megawatt beépített kapacitású nagykőrösi biogáz-erőmű például szerves hulladékból állít elő villamosenergiát. Áttételes szereplője ennek a terepnek az ALTEO csoport leányvállalata, a komplex hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat nyújtó Fe-Group Invest Zrt., amely az egyéb anyagáramok mellett elektronikai papírhulladékot és műanyag fóliákat gyűjt be és kezel. Az ezekből újrahasznosítással előállítható termékek nem kifejezetten az energiatermelésben használhatók fel, hanem annak a járulékos anyagigényét tudják fedezni. Az újrahasznosított műanyagból például gázvezetékek készíthetők, ahogyan az alumíniumból készült üdítős dobozok újrahasznosítási lehetőségeiben is sok a kiaknázatlan lehetőség.

A cikk megjelenését az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. támogatta.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lítium bánya