Portfolio signature

Erős volt a magyar bolti forgalom, egész Európában javult a helyzet

Portfolio
Márciusban 0,8%-kal nőtt az eurózónában, 1,2%-kal az EU-ban a kiskereskedelmi eladások volumene, ezzel a kontinensen ismét a 2021-es szint felett van a kiskereskedelem. A magyar bolti forgalom a legerősebbek között van, de alacsonyabb bázisról kellett emelkednie, mint a legtöbb európai országban.

Közzétette az Eurostat a legfrissebb kiskereskedelmi adatokat. Márciusban februárhoz képest (szezonalitással és naptárhatással igazítva) 0,8%-kal nőtt a kiskereskedelem volumene az eurózónában, 1,2%-kal az EU-ban. Ezzel az EU-ban a kiskereskedelem elérte a 2021-es szintet.

eu kisker

Magyarországon 2%-kal nőttek az eladások havi bázison, ezzel a legjobbak között van a növekedés Európában – igaz, alacsonyabb bázisról tudtunk nagyot emelkedni. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,7 százalékkal bővült. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,6 százalékkal növekedett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2%-kal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,3 százalékkal bővült.

Van néhány ország, amely ezt is felülmúlja: Lengyelországban kirobbanó 7,3%-os volt az emelkedés, Cipruson 4,8%-kal nőttek az eladások. Jelentős emelkedést mértek még Szlovéniában is (1,9%).

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés