Gazdaság

Itt egy újabb jel arról, hogy még nem olyan jó a gazdasági helyzet Európában

MTI
Gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben áprilisban a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

Áprilisban már a 24. egymást követő hónapban csökkent az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke: a márciusi 42,4 pontról 41,9 pontra mérséklődött. Továbbra is a lakásszektor teljesített a leggyengébben az ágazaton belül. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az új megrendelések csökkenése már a 25. egymást követő hónapban folytatódott áprilisban, bár a visszaesés mértéke mérséklődött, az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása pedig ismét számottevően, már az egymást követő 23. hónapban gyengült. Eközben a foglalkoztatási szint zsinórban a 14. hónapban csökkent, az alvállalkozók elérhetősége viszont javult.

A vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó kilátásai országonként eltérően alakultak: a németországi cégek negatívan vélekedtek, a francia vállalatok 2022 közepe óta először mutattak optimizmust, miközben az olasz építőipari vállalkozások növekedési várakozásai 23 havi csúcsot értek el. A második negyedév elején az inputköltségek inflációja héthavi mélypontra mérséklődött.

Az euróövezet visszaesését áprilisban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, eközben mérséklődő, de még mindig jelentős csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor hét hónap növekedés után került ismét a zsugorodást jelző 50 pont alatti tartományba az építőipari BMI: áprilisban 48,5 pontra esett a márciusi 50,3 pontról.

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyar honvédség katonák hadsereg