Kivonják a koronavírus-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe
Gazdaság

Kivonják a koronavírus-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe

Portfolio
Az AstraZeneca bejelentette a COVID-19 elleni Vaxzevria vakcinájának globális piacról való kivonását, a piaci kínálati viszonyokra hivatkozva.

Az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat bejelentette, hogy globális szinten kezdeményezi a COVID-19 elleni vakcinájának, a Vaxzevriának a kivonását. A döntés hátterében az áll, hogy a pandémia kezdete óta jelentős mennyiségű frissített vakcina áll rendelkezésre, ami túlkínálatot eredményezett a piacon. Ennek következtében csökkent a Vaxzevria iránti kereslet, amelyet már nem állítanak elő és nem terjesztenek tovább.

A vállalat emellett tájékoztatta a nyilvánosságot arról is, hogy Európában megkezdte a vakcina forgalomba hozatali engedélyeinek visszavonását. Az indoklás szerint az újabb és változatosabb COVID-19 vakcinák elérhetősége miatt nőtt meg a frissített oltóanyagok kínálata.

A Reuters hírügynökség felidézi azt is, hogy korábban az AstraZeneca bírósági dokumentumokban elismerte: vakcinája mellékhatásokat okozhat, mint például vérrögképződést és alacsony vérlemezkeszámot.

A cég hivatalos kérelmét március 5-én nyújtotta be a vakcina piacról való visszavonására, amely kérelem május 7-én lépett érvénybe. Ezt elsőként a Telegraph hozta nyilvánosságra a hírt.

Az angol-svéd gyógyszergyár, amelyet Londonban jegyeznek tőzsdén, már tavaly elkezdett új stratégiai irányok felé nyitni. A COVID-19 elleni gyógyszerek eladásainak csökkenése mellett több tranzakción keresztül fordultak más területek felé, mint például légúti szinciális vírus elleni vakcinák és az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztése.

Cikkünk megjelenése után a társaság arról tájékoztatott bennünket, hogy "a világjárvány óta több, újtípusú COVID-19 vakcinát fejlesztettek ki, a rendelkezésre álló újabb vakcinákból többletkészlet áll rendelkezésre".

"Ez a Vaxzervria iránti kereslet csökkenéséhez vezetett, amelyet már nem gyártanak és nem szállítanak. Az AstraZeneca úgy döntött, hogy kezdeményezi a Vaxzevria forgalomba hozatali engedélyének visszavonását Európában.A klinikai vizsgálatok során nyert kutatási bizonyítékok és real-word adatok alapján az AstraZeneca-Oxford oltóanyagról folyamatosan bebizonyosodott, hogy elfogadható biztonsági profillal rendelkezik, a szabályozó hatóságok szerte a világon megerősítik, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a rendkívül ritka lehetséges mellékhatások kockázatát.Az AstraZeneca-Oxford vakcinával kapcsolatos termékinformációkat 2021 áprilisában frissítették az MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Hivatala) és EMA jóváhagyásával, amelyek tartalmazzák annak a lehetőségét, hogy az AstraZeneca-Oxford vakcina nagyon ritka esetekben thrombocytopenia szindrómával járó trombózist válthat ki (TTS). Ez a frissítés megfelelően dokumentált és nyilvánosan elérhető volt. Magyarországon az OGYÉI honlapon ez az információ 2021. április 8-tól jelent meg mindenki számára elérhetően" - részletezte a társaság.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai unió bírósága