Stiglitz: Az autoriter vezetők és a neoliberalizmus
Gazdaság

Stiglitz: Az autoriter vezetők és a neoliberalizmus

Miközben botrányok, kultúrharcok és a demokráciára leselkedő fenyegetések uralják a címlapokat, az idei szuperválasztási év legnagyobb kérdései végső soron a gazdaságpolitikát érintik. Elvégre is az antidemokratikus populista autoriter tendenciák erősödését is egy elhibázott gazdasági ideológia okozta.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Világszerte erősödik a populista nacionalizmus, amelyet gyakran autoriter vezetők emelnek hatalomra. Pedig a neoliberális ortodoxiától – vagyis a kisebb állami szerepre, az adócsökkentésre és a deregulációra irányuló törekvéstől –, amely mintegy 40 évvel ezelőtt terjedt el Nyugaton, elvileg a demokrácia megerősítését, nem pedig gyengítését lehetne elvárni. Akkor mégis hol a hiba?

A válasz részben gazdasági jellegű: a neoliberalizmus egyszerűen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az Egyesült Államokban és más fejlett gazdaságokban, amelyek magukévá tették ezt az ideológiát, az egy főre jutó reáljövedelem növekedése 1980 és a Covid időszaka között 40%-kal alacsonyabb volt, mint az azt megelőző 30 évben. Ami még rosszabb, az alsó és középrétegek jövedelmei nagyrészt stagnáltak, míg a legfelsőbb rétegek jövedelmei nőttek, és a szociális védelem szándékos gyengítése nagyobb pénzügyi és gazdasági bizonytalanságot okozott.

A fiatalok – akik joggal aggódnak amiatt, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a jövőjüket – látják, hogy a neoliberalizmus uralma alatt álló országok folyamatosan elmulasztották, hogy a környezetszennyezés elleni szigorú szabályozásokat vezessenek be (ugyanez mondható el az opioidválság és a gyermekkori cukorbetegség amerikai kezeléséről is). Sajnos ez várható volt. A neoliberalizmus azon a meggyőződésen alapult, hogy a szabadpiac a leghatékonyabb eszköz az optimális eredmények eléréséhez. A közgazdászok azonban már a neoliberalizmus térhódításának kezdetén megállapították, hogy a szabályozatlan piacok sem nem hatékonyak, sem nem stabilak, nem is beszélve arról, hogy a jövedelem társadalmilag elfogadható elosztását sem segítik elő.

A neoliberalizmus hívei úgy tűnik, soha nem ismerték fel, hogy a vállalatok szabadságának kiterjesztése a társadalom többi részének szabadságát korlátozza.

A környezetszennyezés szabadsága az egészség romlását (az asztmások esetében pedig akár halált) okoz, illetve szélsőségesebb időjárást és lakhatatlan földet jelent. Természetesen mindig vannak kompromisszumok, de minden ésszerű társadalom arra a következtetésre jutna, hogy az élethez való jog fontosabb, mint a szennyezés hamis joga.

Az adóztatás ugyanúgy kárhoztatott dolognak számít a neoliberalizmus szemében, amely azt az egyéni szabadság megsértéseként állítja be: mindenkinek joga van megtartani, amit keres, függetlenül attól, hogy arra miként tett szert. De még akkor sem ismerik el e nézet hívei, hogy jövedelmüket az infrastruktúrába, a technológiába, az oktatásba és a közegészségügybe történő kormányzati beruházások tették lehetővé, ha tisztességesen jutottak hozzá a jövedelmükhöz. Ritkán gondolkodnak el azon, hogy mire jutnának, ha a jogállamiság nélküli országok egyikében születtek volna (vagy hogy miként nézne ki a portfóliójuk, ha az USA kormánya nem hajtotta volna végre azokat a beruházásokat, amelyek a Covid elleni oltáshoz vezettek).

Ehelyett azok, akik a leginkább eladósodtak az állam felé, gyakran elsőként felejtik el, hogy mit tett értük az állam.

Hol lenne Elon Musk és a Tesla, ha nem kaptak volna közel félmilliárd dolláros mentőövet Barack Obama adminisztrációjának energiaügyi minisztériumától 2010-ben? „Az adókkal fizetünk a civilizált társadalomért” – jegyezte meg elhíresült mondásában Oliver Wendell Holmes, a Legfelsőbb Bíróság egykori tagja. E téren nem történt változás: adókra van szükség a jogállamiság megteremtéséhez vagy bármely más közjavak biztosításához, amelyekre egy XXI. századi társadalomnak szüksége van a működéséhez.

Itt túllépünk a puszta kompromisszumokon, mert mindenki – beleértve a gazdagokat is – jobban jár az ilyen közjavak megfelelő szintű kínálatával. A kényszer ebben az értelemben emancipatorikus lehet. Széleskörű konszenzus áll fenn azzal kapcsolatban, hogy ha alapvető javakkal rendelkezünk, akkor fizetnünk kell értük, és ehhez adókra van szükség.

Természetesen a kisebb állam hívei azt mondanák, hogy számos állami kiadást csökkenteni kellene, köztük az államilag kezelt nyugdíjakat és a közfinanszírozott egészségügyi ellátást. De ismét le kell szögezni, hogy ha a legtöbb embernek azzal a bizonytalansággal és félelemmel kell együtt élnie, hogy idős korában nem kap megbízható egészségügyi ellátást vagy nem lesz elegendő jövedelme, akkor a társadalom kevésbé szabaddá válik. Még ha a multimilliárdosok jólétét némileg csorbítaná is, ha mindegyiküknek egy kicsivel több adót kellene fizetniük a gyermekek után járó adókedvezmény finanszírozására, gondoljunk bele, mekkora változást jelentene ez egy olyan gyermek életében, aki nem jut elég ennivalóhoz, vagy akinek a szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy orvoshoz vigyék. Gondoljuk meg, mit jelentene az egész ország jövője szempontjából, ha kevesebb fiatal nőne fel alultápláltan vagy betegen.

Mindezeknek a kérdéseknek a középpontba kellene kerülniük az idei választásokon. Az Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztás nemcsak a káosz és a rendezett kormányzás, hanem a gazdasági filozófiák és gazdaságpolitikák között is éles választást kínál. A hivatalban lévő elnök, Joe Biden elkötelezett amellett, hogy a kormányzati hatalmat az összes polgár jólétének növelésére használja fel, különösen az alsó jövedelmi 99%-hoz tartozók esetében, míg Donald Trump inkább a felső 1% jólétének maximalizálásában érdekelt. Trump, aki egy luxus golfközpontból szól a híveihez (amikor éppen nem a bíróságon kell megjelennie), a haveri kapitalizmus legfőbb alakjává vált a világon.

Trumpnak és Bidennek merőben más elképzelései vannak arról a társadalomról, amelynek megteremtésén dolgoznunk kellene.

  • Az egyik forgatókönyv szerint a tisztességtelenség, a társadalomromboló nyerészkedés és járadékvadászat fog érvényesülni, a közbizalom tovább romlik, az anyagiasság és a kapzsiság győzedelmeskedik;
  • a másik szcenárióban pedig a választott tisztségviselők és közalkalmazottak egy kreatívabb, egészségesebb, tudásalapú, bizalomra és tisztességességre épülő társadalomért fognak dolgozni.

Természetesen a politika világa sosem ennyire egyértelmű, mint ahogyan ez a fenti leírás sugallja. De senki sem tagadhatja, hogy a két jelölt alapvetően eltérő nézeteket vall a szabadságról és a jó társadalom kialakításáról. Gazdasági rendszerünk tükrözi és formálja azt, hogy kik vagyunk és mivé válhatunk. Ha nyilvánosan támogatunk egy önző, nőgyűlölő szélhámost – vagy ezeket a tulajdonságokat kisebb hibaként kezeljük –, akkor a fiatalok ezt az üzenetet magukba szívják, és még több gazember és opportunista kerül a hivatalokba. Bizalom nélküli társadalommá válunk, és így a gazdaságunk sem fog megfelelően működni.

A legújabb felmérések azt mutatják, hogy alig három évvel azután, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat, a közvélemény elfelejtette az elnöksége okozta káoszt, annak inkompetenciáját és a jogállamiság elleni támadásait. De elég csak megnézni a jelöltek konkrét álláspontját a fenti kérdésekben, hogy felismerjük: ha olyan társadalomban akarunk élni, amely minden polgárt megbecsül, és arra törekszik, hogy megteremtse számukra a teljes és kielégítő élet lehetőségét, akkor a köztük történő választásnak egyértelműnek kell lennie.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Joseph E. Stiglitz
A Columbia Egyetem Nobel-díjas közgazdászprofesszora. 2001-ben kapta a közgazdasági Nobel-díjat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 1995-ös jelentésének vezető szerzője, amely szervezet 2007-ben béke Nobel-díjat kapott. 1995-1997 között Bill Clinton amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületét vezette. A Világbank alelnöke és vezető közgazdásza volt 1997-2000 között. Kutatásai többek között a jövedelmi egyenlőtlenségek, a klímaváltozás, a vállalati kormányzás (corporate governance) és a globalizáció kérdéseire irányulnak.

Címlapkép forrása: Pier Marco Tacca/Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
érettségi diákok iskola tanár