Covid-oltások: éles fordulat a világot sokkoló vakcinagyártó ügyében
Gazdaság

Covid-oltások: éles fordulat a világot sokkoló vakcinagyártó ügyében

Portfolio
A Novavax bejelentette, hogy több milliárd dolláros szerződést kötött a Sanofi gyógyszergyártóval. A megállapodás keretében 2024-től kezdődően közösen fogják piacra dobni a Novavax Covid-19 elleni vakcináját, valamint együtt dolgoznak az új koronavírus és influenza elleni kombinált oltások fejlesztésén - számolt be a CNBC.

A Novavax 2023 márciusában sokkolta a befektetőit, amikor bejelentette, kétségessé vált a további működése, miután zuhan az oltások iránti kereslet. A Novavax menedzsmentje akkor ígéretet tett arra, minden lehetőséget megvizsgál a túlélés érdekében, legyen szó akár partnerségekről vagy licenszmegállapodásokról.

Ennek a törekvésnek az eredményeként született meg a mostani megállapodás, amely fontos fordulópontot jelent a Novavax számára.

A szerződés részeként a Sanofi jogot kap arra, hogy felhasználja a Novavax Covid-19 vakcináját és annak Matrix-M adjuváns vakcinatechnológiáját új oltások kifejlesztésére. A CNBC anyagában kiemeli, hogy a gyártó fehérjealapú Covid-19 vakcinája értékes alternatívát kínál azoknak, akik nem részesítik előnyben a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett hírvivő RNS alapú oltásokat.

A Sanofi ezenfelül 500 millió dollár előlegként fizet a Novavaxnak, és további maximum 700 millió dollár kifizetésre kerülhet sor fejlesztési, szabályozási és piaci bevezetési mérföldkövek elérése esetén.

Ez az összeg jelentős mértékben meghaladja a Novavax jelenlegi, 627 millió dollár piaci értékét. Továbbá, a Novavax jogosult lesz jogdíjakra minden egyes olyan termék után is, amelyek eladása során felhasználásra kerülnek ezek az innovatív technológiák.

A megállapodás értelmében a Sanofi kevesebb mint öt százalékos részesedést szerezhet a Novavax vállalatban. Ezáltal mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolat jön létre, amely hozzájárulhat az újfajta vakcinák gyorsabb fejlesztéséhez és terjesztéséhez világszerte.

Címlapkép forrása: Matthias Bein/picture alliance via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója