Előfizetői tartalom

A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja

Portfolio
Recep Tayyip Erdogan elnök elkezdte megvalósítani azt, amitől megválasztása előtt a külföldi befektetők a legjobban féltek, egyesek szerint ugyanis már látszanak az első jelei annak, miként terjesztené ki befolyását a török jegybankra. Mivel Erdogan a kamatok csökkentésének híve, miközben a gazdasági fundamentumok szigorúbb monetáris politikát indokolnának, hacsak nem sikerül jobb belátásra téríteni az elnököt, a török líra hamarosan új történelmi mélypontra kerülhet. Kamatemelés, vagy tőkekorlátozás lehetne a megoldás, a spekulánsok elleni kormányzati retorika viszont semmiképp sem fog segíteni. Magyarország és a forint árfolyama szempontjából sem mindegy, mit csinálnak majd a törökök, hiszen a líra májusi árfolyamválságát az egész feltörekvő piac, így a forint is megérezte.

Miután Recep Tayyip Erdogan, illetve az őt támogató Igazság és Fejlődés Párt (AKP) - Nemzeti Mozgalom (MHP) pártszövetség elsöprő győzelmet aratott a június 24-ei törökországi választáson, a piaci szereplők aggódni kezdtek a török gazdaságpolitika új irányvonala miatt. A figyelem középpontjába az a kérdés került, hogy mi lesz a jegybank függetlenségével, ugyanis...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés