Gyerekszületés, termékenységi ráta és népességszám. Ezekben kell áttörést elérnie a kormánynak, ha demográfiai fordulatot akar végrehajtani. Ennek érdekében várhatunk ma a miniszterelnöktől újabb családtámogató intézkedéseket. Most csak három ábrát villantunk fel.

Erős mondatok


Hónapok óta azt hangoztatja a kormány, hogy a népesedési fordulat érdekében új családtámogató intézkedésekre van szükség. Orbán Viktor tavaly novemberben fogalmazta meg a figyelmeztető jövőképet:

A magyar népesség folyamatosan csökken, és csak matematikai egyenlet és számítás kérdése, hogy az ember lássa: ha ez így megy tovább, a magyarok el fognak fogyni. És Arany Jánosnak az a verse, miszerint Istennek nem lesz több magyarja, nem egy abszurd felvetés, hanem matematikailag jól belátható folyamat.


"Nem tudom pontosan, miért de valahogyan kevesebb gyereket vállalunk, mint ami a közösség fenntartásához szükséges lenne" - mondta akkor.

Hozzátette: egy olyan Magyarországot látok magam előtt, ahol egyetlen fiatal sem változtatja meg eredeti terveit az anyagi nehézségek miatt.

Látványos ábrák


A kedvezőtlen demográfiai folyamatokról rendszeresen beszámoltunk a Portfolio-n. Most három ábrán csupán annyit villantunk fel, hogy melyek lesznek azok az adatsorok, melyben a kormány látványos fordulatot kíván elérni.
  • Élveszületés:

    Három ábra arról, miért vonul most harcba Orbán Viktor

  • Termékenység:

    Három ábra arról, miért vonul most harcba Orbán Viktor

  • És népességszám:

    Három ábra arról, miért vonul most harcba Orbán ViktorCímlapkép forrása: ATTILA KISBENEDEK / AFP