Varga Mihály pénzügyminiszter az origonak adott rövid nyilatkozatában méltatta az idei első negyedéves GDP-növekedési adatot és mellékesen elárulta, hogy a kormány június 4-én nyújtja be a parlamentnek a jövő évi büdzsét.

Néhány héttel ezelőtt írtuk meg, hogy az eredeti tervek szerint május végén hozta volna nyilvánosságra a kormány a jövő évi büdzsét. Korábban olyan hírek szivárogtak ki, hogy május 27. lehet az időpont.

Ehhez képest újdonság a pénzügyminiszter portálnak adott nyilatkozata, miszerint

június 4-én nyújtják be a parlamentnek a jövő évi büdzsét, de a költségvetési tanács már tíz nappal a benyújtás előtt megkapja a dokumentumot.

Vagyis az eredeti tervekhez képest egy hetet csúszik a költségvetés beterjesztése.

A nyilatkozatból az is kiderül, hogy a kormány a szerdai ülésén tárgyal a 2020-as költségvetésről.

A kormány várakozásait tükrözi a konvergenciaprogram, amiről itt írtunk részletesen:

2019.05.03 05:12 Kiderült a friss tervekből: 4 év múlva teljesülhet Orbán Viktor egyik legfontosabb álma
2019.05.04 15:01 Világméretű összeomlásra készül a magyar kormány?
A tárcavezető a rendkívül kedvező magyar GDP-adatok kapcsán kiemelte: az unióban 1,5 százalékos átlagos növekedés lehetett az idei első negyedévben, addig Magyarországon ennek több mint a háromszorosa valósult meg.

A mostani kiemelkedő adat mögött a beruházások felfutása, a munkahelyek számának a növekedése és az export lendülete állt - magyarázta.

Egy hetet csúszik a 2020-as költségvetés

Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz lakossági fórumán az Újpesti Polgár Centrumban 2019. május 7-én. Kép és címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán