Előfizetői tartalom

Egy ország, amely eltörölte az adósságokat, és most mégis mennybe megy

Idén január 1-jével tovább lazított Izland a 2008-as válság csúcspontján bevezetett szigorú tőkekorlátozásokon, így rövid időn belül teljesen lezárulhat az ország történelmének egyik legsötétebb fejezete. A válságból való kilábalás története így nyolc év távlatából visszanézve kisebb csoda, amiben a hagyományos válságkezelési intézkedések mellett szokatlan döntések is szerepet játszottak. A nagyobb bankokat hagyták csődbe menni, a vezetőket elszámoltatták, lakáshitel-elengedési programot hirdettek, vagy éppen egy 40%-os adósságelengedést nyomtak le néhány külföldi nagybefektető torkán anélkül, hogy a piac részleges csődként értékelte volna az esetet. A módszer nem volt mindennapi, az eredmények viszont őket igazolják.

2017. január 1-től még egy lépéssel közelebb került Izland, hogy végleg megszabaduljon a 2008-as világgazdasági válság keserű emlékét őrző intézkedésektől, életbe lépett ugyanis a tőkekorlátozások részleges feloldását szabályozó októberi törvény további lazítását célzó módosítása. Bár szabad tőkeáramlásról továbbra sem beszélhetünk, óriási lépéseket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés