Mark Mobius, a Franklin Templeton alapkezelő egykori vezérigazgatója és a befektetési szakma egyik legemblematikusabb figurája állítja, csak idő kérdése, hogy mikor tör ránk egy újabb pénzügyi válság - írja a Bloomberg. A szakértő szerint az elmúlt években túlzottan hozzászokott a világgazdaság a laza jegybanki monetáris politika által a piacra zúdított olcsó pénzhez, aminek meglesz a böjtje.

Mark Mobius, a Mobius Capital Partners alapítója szerint a mostani kereskedelmi háborús konfliktus csak a kezdet, a (nem is olyan távoli) jövőben ugyanis még nagyobb csapás érheti a világgazdaságot egy pénzügyi válság formájában.

Nem kérdés, hogy előbb vagy utóbb egy pénzügyi válsággal kell majd szembenéznünk, hiszen lassan véget ér az olcsó pénz kora, ami rengeteg olyan vállalatot nehéz helyzetbe hoz majd, amelyek rá vannak utalva az olcsó finanszírozásra.

- fogalmazott.

A legendás befektető szerint az amerikai jegybank szigorításának, illetve az Európai Központi Bank pénzcsapjának lassú elzárásának hatásait már idén is érezhettük a feltörekvő piacokon. A helyzetet tovább súlyosbítják Donald Trump kereskedelmi háborús intézkedései, amelyekre Kína rendre hasonló válaszlépésekkel reagált. Ráadásul a szakértő meglátása szerint az USA egyelőre nem fogja annyira megsínyleni ezt a konfliktust, hiszen a vámok miatt is emelkedő inflációt ellensúlyozza majd a szűk munkaerőpiac által generált bérnövekedés, ezért Trump sem fog meghátrálni.

Mobius arra számít, hogy az év végéig további 10%-ot eshet a feltörekvő piaci részvényeket tömörítő MSCI Emerging Markets index, ezzel pedig - mivel idén már 16%-kal került lejjebb a mutató - beköszöntene a medve piac a feltörekvő piacokon.

A feltörekvő devizákkal kapcsolatban sem túl derűlátó a szakember: ugyan a kamatemelések rövid távon megoldást jelenthetnek a helyi fizetőeszközök gyors leértékelődésére, a nagy adósságállománnyal rendelkező országokban a kamatemelkedés az adósságtörlesztési terhek növelésén keresztül csak tetézheti a bajt.(Címlapkép forrása: AFP Fotó Thimoth A. Clary)