Előfizetői tartalom

Elmaradt az amerikai-kínai kereskedelmi áttörés - Aggódnak a kínaiak

Portfolio
Miután Donald Trump amerikai elnök a hét elején már jelezte, hogy a szerdai-csütörtöki amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól nem vár sokat, el is maradt az áttörés. A washingtoni egyeztetéseken nem volt konkrét megállapodás, így csütörtökön hatályba is lépett az egymás exportját 25%-os vámmal sújtó intézkedés 16-16 milliárd dollárnyi termékkörre. Ezzel összesen már 100 milliárd dollárnyi termékköre vonatkoznak a megemelt vámok, amelyek már kezdik éreztetni gazdasági hatásaikat, a kínai pénzügyminiszter pedig el is ismerte, hogy sok munkahely elvesztésétől tart, ezért a helyi önkormányzatoknak jelentős speciális kötvény kibocsátását engedélyezik.

A nyár korábbi szakaszában előbb 34-34 milliárd dollárnyi, tegnap pedig további 16-16 milliárd dollárnyi amerikai, illetve kínai termékre vetettek ki megemelt, 25%-os vámot a két ország hatóságai, így összességében már 100 milliárd dolláros termékkörre érvényesek a megemelt tarifák.Becslések szerint ez a globális kereskedelmet mintegy 0,5%-kal mérsékli, emellett a kínai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés