Előfizetői tartalom

Elszálltál a húsvéti bevásárlással? - Nem a bolttal lehet a baj

Portfolio
Ha a húsvéti nagybevásárlás után úgy érzed, hogy nagyon elszálltál a kiadásokkal, akkor a vásárolt mennyiséggel, vagy egyéb termékek kosárba csúszásával lehet a baj, nem a gyors áremelésekkel. A Portfolio húsvéti körképében ugyanis 24 jellemző/alapvető húsvéti élelmiszer közül csak a tojás drágult 10%-nál nagyobb mértékben, de számos termék ára intenzíven csökkent éves alapon - legalábbis ez derül ki a KSH fogyasztói kosarába bekerült termékek árvizsgálatából. A KSH egyébként úgy kalkulálta, hogy tavaly áprilisban az egy főre jutó élelmiszer kiadások 22 ezer 102 forintot tettek ki, így ehhez képest a kis mértékű átlagos élelmiszer drágulással számolva idén áprilisban 23 ezer forint körül alakulhat ez az adat.

A húsvéti legjellemzőbb húsféleségeknél hat terméket vizsgáltunk és amint látszik: 2014 óta nem tudunk igazán áremelkedési trendről beszélni egyik terméknél sem. A gépsonka kilogrammja évek óta 2100-2200 forint körül mozog a KSH országos átlagára alapján, a sertés- és csirkehúsnál pedig a 2016, illetve 2017 eleji áfacsökkentés volt a hirtelen áresés mögötti fő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés