Előfizetői tartalom

Ezen őrlődik a világ - Van választás?

Portfolio
Stimuláljanak vagy megszorítsanak most inkább a kormányok, avagy érdemes-e néhány évnyi fellélegzésért beáldozni a következő húsz évet? - vetődik fel a kérdés Kenneth Rogoff és szerzőtársai újabb tanulmánya nyomán, ami kétszáz év tapasztalatát összegyűjtve azt szűrte le, az eladósodás - egy bizonyos szint fölött - átlagosan huszonhárom évnyi szűkebb esztendőt jelentett a múltban, és a huszonharmadik év végére a gazdaság a növekedés negyedét bukta el el ahhoz képest, mint nőtt volna eladósodás nélkül. Ezt a bizonyos veszélyes eladósodási szintet a fejlett országok mára elérték.

A növekedési félelmek oda vezettek, hogy az utóbbi időben még a fegyelmezettebb országok álláspontja is puhulni látszik a költségvetési szigort illetően, a Nemzetközi Valutaalap és most már az Európai Bizottság, de már Németország is amellett áll ki, növekedési tervre is szükség van, sőt a valutaalap szerint nem kell foggal-körömmel ragaszkodni a hiánycélhoz, amikor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés