Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka - derül ki a parlament honlapjára pénteken felkerült napirendi javaslatból.

Az Országgyűlés jövő héten hétfőn és kedden ülésezik, majd azt követő héten - a megszokott munkarendjének megfelelően - csak hétfőn ül össze. A napirendből az nem derül ki, miről beszél majd Orbán Viktor, de megszokott, hogy az egyes ülésszakok előtt a kormányfő a következő időszak fontosabb javaslatait hozza szóba. A kormány hétfőn tárgyal arról, milyen jogi választ adjon a szerdán elfogadott Sargentini-jelentésre, nem lenne meglepő, ha ezzel kapcsolatban is bejelentést tenne a miniszterelnök. Emellett akár szóba kerülhetnek a további családtámogatást célzó lépések, melyeket már belengetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az első ülésnapon egy érdemi döntés várható: az Országgyűlés megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Kedden a napirend előtti felszólalások után a szerzői jogi törvény módosítása mellett nemzetközi egyezményeket tárgyalnak a képviselők. Megvitatják a kereskedelmi törvény módosítását, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt, a napi fogyasztási cikkek árusítását a mérleg szerinti eredményhez kötő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék.

Az országgyűlési honlapon megtalálható munkarend alapján a parlament a december 10-ei héten zárja őszi ülésszakát.