Előfizetői tartalom

Hard Brexit nélkül is szenved a brit gazdaság

Portfolio
A brit pénzügyminiszter szerint komoly felfordulást okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. Philip Hammond, aki szerdán ismertette a londoni alsóházban a pénzügyi tárca minden évben esedékes tavaszi makrogazdasági helyzetértékelését, közölte: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) máris jelentős mértékben, az eddigi előrejelzésben szereplő 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló prognózisát. Ez tízévi mélypont lenne, a brit gazdaságban ugyanis 2009 óta nem mértek ilyen lassú egész éves növekedést.

Hammond hangsúlyozta ugyanakkor: az új, gyengébb OBR-előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnik meg, és a kilépés után életbe lép a tervezett átmeneti időszak. Hozzátette: "a bizonytalanság árnyékát veti" a brit gazdaságra, hogy az alsóház előző nap - immár másodszor - elutasította a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés