A 2017-es 14,5% után 2018-ban további 13,5%-kal, 1,8 millió fővel 14,86 millióra nőtt a Budapest Airport utasforgalma és ezek láttán "nem kevesebb, mint 225 milliárd forintos (700 millió eurós) beruházást tervezünk 2024-ig, aminek legfontosabb eleme egy teljesen új terminálépület megtervezése és megvalósítása lesz a jelenlegi 2. Terminál tőszomszédságában" - mondta el a turizmus.com-nak a Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A gépmozgások száma (felszállások és leszállások együttesen) 2018-ban 12%-kal, összesen 115 028-ra emelkedett, ami a járatkihasználtság további javulását is jelzi. A Budapest Airportról 2018-ban 45 légitársaság segítségével 134 úti célt lehetett közvetlenül elérni (48 ország 121 városában) és így Magyarország légi összeköttetései még soha nem voltak ennyire kiterjedtek.

A tavalyi utasforgalmi adatokkal a magyar főváros repülőtere a közép-kelet-európai régió leggyorsabban növekedő forgalmú repülőtere volt és erre alapozza beruházások egész során a repülőtér-üzemeltető cég. A vezérigazgató a portálnak azt is mondta:

Idén átadjuk az új, összesen 20 000 négyzetméteres Cargo City logisztikai központot, amely az eddiginél jobban szolgálja majd az exportorientált magyar gazdasági szereplők és a velük együttműködő logisztikai vállalatok igényeit.

Az idei év első felében két újabb, világszínvonalú utasbiztonsági folyosót állítanak üzembe, lényegesen kibővülnek és korszerűsödnek az olyan utasforgalmi területek, mint amilyenek a várók, a vizesblokkok vagy a beszállókapuk környékén lévő várakozó területek.

Címlapkép forrása: MTI/Bizományosi: Balaton József