Gazdaság

Robbanás a sportiparban: jön a hightech tömegrendezvények kora

Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkán említették egy lapon a sportot és az üzletet, mára azonban egy világszinten közel 90 milliárd dolláros iparágról beszélünk. Ma már nemcsak a versenyzők, hanem a hobbisportolók teljesítményét is adatelemző eszközök segítik, miközben a szurkolói élmény is teljesen átalakul - a tévé előtt és a stadionban egyaránt. A technológiai fejlődésnek és a sportinformatika térnyerésének köszönhetően igazi robbanásra számíthatunk a következő években is. Főleg a szenzorok, a sportanalitikai rendszerek, a viselhető technológia és az augmented reality (kiterjesztett valóság) használatának terjedése okozza a sportipar fellendülését, miközben új sportágak jönnek létre és új üzleti modellek születnek.

1 2 3

A technológiai fejlődés felrobbantja a sportipart.
A sport ma kiemelkedően értékes iparágnak számít világszerte, és több különböző területen definiálható üzleti szempontból: például az élsport, a rekreáció, fitnesz és mint szórakozás (sportközvetítések). Ezek közül mindegyik területet jelentősen átalakította a digitális technológia az utóbbi néhány évben, amihez hozzátartozik, hogy ma már egy hobbifutónak is a rendelkezésére áll, ami korábban még az élsportban is elképzelhetetlen volt. Adatok, szenzorok, digitális szolgáltatások és csatornák, közösségi hálók borították a hagyományokat, és még nem beszéltünk a virtuális és kiterjesztett valóságról. Ezek a technológiák nemcsak új eszközöket biztosítanak az edzéshez a profi és a hobbi sportolóknak, hanem ezek terjedésével új sportágak és üzleti modellek jönnek létre.

Így bővül a sportipar

2013-ban a globális sportipar már 76 milliárd dollár bevételt termelt, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2017-ben akár 90,9 milliárd dollár is lehet. Ebbe a csapatokon, sportklubokon és szövetségeken kívül beleszámítanak a sportesemények, az infrastruktúra, a sportszerek, a médiaközvetítések, a szponzorációk, a stadionokban árusított ételek és a sportrelikviák is.

A sportszponzoráció az ágazaton belül az egyik legjelentősebb piac, a sporteseményekből származó bevételek pedig több mint 30 százalékkal nőttek az utóbbi mintegy 10 évben, aminek legnagyobb része a sportesemények közvetítési jogdíjából származik. A jövőben is főleg ezektől várható bővülés, és utóbbi várhatóan jelentősebb lesz, mint a jegyvásárlások.

Jelenleg a technológiai fejlődés tölti be a legfontosabb szerepet a sport mint iparág fejlődésében: nemcsak a sportolók teljesítményét segítik adatelemző eszközök, hanem a sportközvetítések is teljesen átalakulnak, illetve a hobbisportolók lehetőségei is évről évre bővülnek.

Sportinformatika: IT-megoldások a sportban

Az olyan informatikai eszközök, mint a felhőalapú megoldások és az adatelemző szoftverek óriási lendületet hoztak a különböző sportágakban, így nem meglepő, hogy a sportanalitika és a sportinformatika napjainkra az informatikán belül is önálló iparággá nőtte ki magát. De melyek azok a technológiák, amelyek főszerepet játszanak a sportipar forradalmasításában?
  • Sportanalitikai rendszerek (valós idejű adatelemzés, statisztikák)
  • Szenzorok, viselhető technológia
  • Felhőalapú megoldások
  • Mobiltechnológia
  • Virtuális valóság
  • Drónok (bár ezek felhasználása jogi okokból korlátozott)

Ezen technológiák egyenként vagy különböző kombinációkban szinte minden sportágban megjelentek. Íme, néhány példa arra, hogy a technológia hogyan képes támogatni a különböző sporttevékenységeket:

Hawk-Eye, a mindent látó szem

A Hawk-Eye (magyarul sólyomszem) technológia egy brit cég fejlesztése, amit a krikettben 2001, a teniszben 2004 óta használnak. Lényege, hogy hét kamera figyeli a labdát, amely ha áthaladt a gólvonalon, tehát érvényes találat született, akkor rezgő jelzést küld a játékvezető karórájára. 2007-ben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is bevezette a használatát a játékosok teljesítményének mérésére és értékelésére.

Szenzoros fejfedők

A tékvandó az egyik legrégebbi küzdősport, amelynek fejlődésére napjainkban nagy hatással van a digitalizáció. Amióta szenzorokkal felszerelt fejfedők segítik a megbízhatóbb pontozást, nem fordulhat elő, hogy a játékvezetők szem elől tévesztik a győzelmet jelentő ütést vagy rúgást, ahogy korábban már megtörtént.

Koncentrációt segítő alkalmazás

A vívásnál a legapróbb koncentrációhiány, egy pillanatnyi fókuszvesztés is "végzetes" lehet, de már erre is van alkalmazás, amit Leslie Sherin idegtudós fejlesztett ki. A sportoló egy érzékelőkkel ellátott headset segítségével, az egy elektromos jelzéseivel tudja irányítani az avatar mozgását egy iPad egy iPhone kijelzőjén. Az ember általában nincs tudatában a koncentrációs szintjének, de az alkalmazással megtanulható a koncentrációs szint irányítása.

Ezek a rendszerek nem abban segítenek, hogy a sportolók gyorsabban mozogjanak vagy nagyobbat ugorjanak, de használatuk pozitív hatással van a teljesítményre: főleg a tanulási folyamatot képesek felgyorsítani, illetve a valós idejű adatok sok esetben elősegítik az eddiginél átláthatóbb pontozást.

A hobbisportolók szép új világa: okostelefon, okosóra, okosmellény

A hobbisportolóknak is rengeteg lehetőségük van már követni és elemezni a saját teljesítményüket, ebben főleg a viselhető szenzoros eszközök, vagy akár okostelefonos alkalmazások segíti őket. Becslések szerint az ilyen technológiák piacának értéke 2022-re eléri a 12 milliárd dollárt, amiből egyre több nagy sportmárka próbál kihasítani egy-egy szeletet, látva a bővülő keresletet.

Robbanás a sportiparban: jön a hightech tömegrendezvények kora
Okosfelső hobbifutóknak (Forrás, AFP, Sam Yeh)
A másik fontos technológia a virtual reality (virtuális valóság): a virtuális futó és biciklis alkalmazások egy pálya valósághű teljesítését szimulálják és vizualizálják tréninggépeken (például a Zwift). Az ilyesmi még nagyon sokba kerül, de már Magyarországon is egyre többen csábulnak el. Télen kifejezetten népszerű a benti edzés (görgős kerékpár tréner), amit így közösségivé, kompetitívvé lehet tenni, ezáltal pedig javítható a téli edzésidőszak eredményessége.

Széles körben elterjedt megoldások azonban jelenleg inkább a futó és egyéb fitneszalkalmazások, amelyek okostelefonon vagy sportórával összekötve mérik az edzések különböző paramétereit (Runkeeper, Endomondo, Strava) Ezekkel az alkalmazásokkal főként a kardiosportok követése válik egyszerűvé: távolság, idő, útvonal, pulzusszám, de a speciális sportórákkal, szenzorokkal aprólékos adatok állnak rendelkezésre akár a futás közbeni talajérintésről, vagy a kerékpározás közben a pedálfordulatról, hőmérsékletről vagy Wattban mért teljesítményről is. Ezek összesítése a felhő-alapú szolgáltatásokban pedig nem csak közösségivé teszi az egyéni hobbisportot, de lakossági szinten is komplex edzésprogramok készíthetőek.

Az összegyűjtött adatok nem csak a sportolónak, de a sportszergyártóknak is értékesek, nem véletlen, hogy több nagy szereplő, mint a Nike, Adidas, Underarmour is létrehozott vagy felvásárolt ilyen alkalmazásokat. Így a fogyasztóikról napi szintű, részletes statiszikákat ismerhetnek meg,a big data elemzések eredményei pedig hasznosak a márkaépítéshez, de az új termékek fejlesztésekor, tervezésekor is.

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint az ilyen felhőszolgáltatásra és szenzoros technológiára építő megoldások a jövőben nemcsak a sportban, hanem az egészségügyben is jelentős fordulatot hoznak: az egészségmegőrzés fokozatosan előtérbe kerül a betegek gyógyításával szemben, ezt a területet pedig egészségmenedzsmentnek nevezzük.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben