Kivált a Honvédség a Honvédelmi Minisztériumból. Az önálló szervezet vezetésének, a Magyar Honvédség Parancsnokságának alakulási ünnepségét tegnap tartották - számol be a Honvédelem.hu.

A Honvédelmi Minisztérium feladatkörébe tartozik majd az irányítás, a hadsereg működésének biztosítása, illetve az ellenőrzés, a katonai szervezeteket viszont a Honvédség parancsnoka vezeti, aki a honvédelmi miniszter irányítása alatt áll - mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter az eseményen. Hozzátette: a politikát el kell választani a katonaságtól, de a két szervezet együttműködése továbbra is szoros lesz.

A parancsnokság élére Korom Ferenc altábornagyot jelölték, a Honvéd Vezérkar jelenlegi főnökét. Az altábornagy elmondta, hogy az új rendszer segítségével a szakmai és politikai / közigazgatási feladatok elkülönítése megvalósul, így mindkettő hatékonyabban működhet.

A vezetők elmondták, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretein belül a Honvédséget fel akarják készíteni hibrid és kiberhadviselésre valamint a tömegpusztító és ballisztikus rakéták elleni védekezésre is.