Előfizetői tartalom

Magyar euró: se vele, se nélküle - de inkább vele!

Magas István, BCE
Izgalmas vita bontakozott ki az utóbbi hetekben e sokak által kedvelt elektronikus hasábon: mikor lesz/lehet magyar euro? Az euróval vagy nélküle? Ha igen, akkor pedig gyorsabban vagy lassabban avval a fránya csatlakozással? Ezek voltak az alapkérdések. Az alábbiakban én az eddigi tapasztalatokat tárgyaló technikai érvelést kínálok. Honnan vegyük a "helyes", leginkább követendő mintát a külső pénzügyi és versenyképességi alkalmazkodási úthoz? Szerintem érdemes a méretben közel azonos, de fejlettebb, kis nyitott gazdaságokat figyelni, és persze azt, hogy akik már évek óta bent vannak a klubban, mégis hogyan muzsikáltak. Okozott-e növekedési hátrányt a közös európai pénz az immáron évek óta euróval fizető Szlovákiában és Észtországban? Ugyanakkor mit csináltak, hogyan teljesítenek pl. a nem eurózóna tag dánok és csehek?

A témában eddig megjelent cikkeink: Kapcsolódó cikkünk2017.10.26Felzárkózás az eurózónában - Csakis megfelelő felkészültséggel teljesíthető Kapcsolódó cikkünk2017.11.06Kell-e nekünk a magyar euró? Kapcsolódó cikkünk2017.11.15Hogyan vezessük be a magyar eurót? Kapcsolódó cikkünk2017.11.16Magyar euró - Nincs is olyan távol? Kapcsolódó cikkünk2017.11.22Perifériára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés