A Fed türelmes és rugalmas lesz - mondta Jerome Powell Fed-elnök, aki nyugtató üzeneteket küldött a piacok számára. Az amerikai jegybank elnökének beszéde egyértelműen "galamb" hangvételű volt. De azért odaszúrt egy mondatot a Fed mérlegével kapcsolatban, hogy ne legyen felhőtlen a kereskedők öröme.

A Federal Reserve (Fed) rugalmas és türelmes - jelentette ki Jerome Powell, a Fed elnöke csütörtökön, aki ezzel újra "galamb" üzenetet küldött a piacoknak. Powell szerint a Fed változtathat a politikáján, ha a gazdasági kilátások romlanak, amivel arra utalt, hogy lassabb lehet a kamatemelési ciklus.

Powell szerint a gazdasági adatok a növekedés lendületére utalnak, mindeközben azonban az elmúlt időszakban látott tőzsdei eladási hullám lefelé mutató kockázatokra utal. A Fed elnöke úgy vélekedett, hogy a jegybank türelmes lehet, mert az infláció alacsony szintű.

Powell beszédében mindössze egyetlen dolog volt, aminek a kereskedők nem örültek felhőtlenül. Mégpedig az, hogy a Fed elnöke szerint a jegybank kisebb mérlegre törekszik a nála tartott eszközök lassú leépítésével, amelyet a világgazdasági válság utáni eszközvásárlási programok fújtak fel.

Piaci kommentárok megjegyzik, hogy sokan arra várnak, hogy a Fed már ne szűkítse tovább érdemben a mérlegét. Powell szavai azonban azt vetítik előre, hogy a mérleg leépítése akár a jövő évben is kitarthat.

Összességében Powell a piacok szempontjából kedvező üzenetet küldött. Fontos hangsúlyozni, hogy a Fednek kettős célja van (teljes foglalkoztatás és alacsony infláció), amelyet elért. A Fednek egyáltalán nem kellene a tőzsdei mozgásokra koncentrálnia, azonban a kettős cél fenntartása miatt foglalkozik a piaci turbulenciával. Ha kiderülne, hogy a korábbi kamatemelésekkel nem sikerül kordában tartani az inflációt, akkor a Fed kénytelen lenne érdemben tovább emelni a kamatokat. Azonban ha a gazdasági növekedés megtorpanna, akkor akár be is fejezhetné a szigorítási ciklust.


A Dow szerény, 0,3%-os emelkedést mutat, az S&P 500 mindeközben 0,2%-kal, a Nasdaq pedig 0,1%-kal került feljebb. Az indexek azt követően kapaszkodtak felfelé, hogy a kereskedést eséssel kezdték.