Előfizetői tartalom

Miért nehéz a robotizáció, ha olyan egyszerű?

Drótos György, IFUA Horváth & Partners
A robotizált folyamatautomatizálás (robotic process automation, RPA) a következő évek, évtizedek egyik legnagyobb potenciállal bíró üzleti innovációja: ami a termelésben az Ipar 4.0, az az üzleti szolgáltatások terén az RPA. A különbség csupán annyi, hogy amíg az "okos" gyárakban kiberfizikai rendszerek, ezen belül gyakran ipari robotok kommunikálnak egymással, addig az RPA virtuális automatákra, vagyis szoftverrobotokra épít - ezeket illeszti a meglévő technológiai elemek, tehát a munkamenetet korábban is kiszolgáló ICT alkalmazások (mint pl. az ERP, workflow és ticketing rendszerek) mellé vagy közé.

Elvileg bárhol, ahol egy adminisztrációs folyamat kiszolgálásakor a támogató szoftver megakad, és felhasználói beavatkozásra vár - mert pl. jóváhagyást igényel, adatot kér egy távoli személytől, vagy egy másik rendszerbe kell adatokat továbbítania -, bevethető egy, az adott feladatra kiképzett szoftverrobot. Az RPA kivételes gazdasági és társadalmi jelentőségét vetíti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés