Előfizetői tartalom

Nem elég, hogy éheznek...

Indiában súlyos problémák vannak, és most nem csak az éhezés szörnyűségeire gondolunk, hanem az ország aktuális gazdasági problémáira is. Olyan az egész mintha a történelem ismételné önmagát Indiában, az 1990-es évek válsága ugyanis nagyon hasonló jeleket mutatott. A növekedés megfeleződött, az infláció az egekben és egyre több rúpiát kell adniuk egy dollárért. A kormányzat a jelek szerint a régi módszerekhez próbált nyúlni, mint például a tőkekorlátozások bevezetése, ez azonban nem tűnik úgy, hogy működne. Átfogó reformokra és fiskális konszolidációra volna szükség, ami az IMF kutatásában bemutatott kimenet szerint bár fájna, de idővel helyre rázhatná az országot. Persze sok múlik majd azon, hogy miként alakul a világgazdasági környezet. Jelenleg rendkívül kedvezőtlenül, a rossz makromutatókkal rendelkező feltörekvő országoknak pedig nincs kegyelem. A rúpia csak ma négy százalékot gyengült.

Egyszer fent, egyszer lent. Nem is olyan régen Indiában még gazdasági csodát ünnepeltek. 2008-ban Manmohan Szingh, India miniszterelnöke még arról beszélt, hogy az akkor látott 8-9 százalékos gazdasági növekedés vált India új sebességévé. Sőt, még arra is jóslatot tett, hogy az ország irdatlan mértékű mélyszegénységének is vége lehet nemsokára. Mára viszont az országvezető...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés