Eddig 19 nyugdíjasszövetkezetet jegyeztek be, de legalább ugyanennyi van cégbírósági bejegyzés alatt - árulta el Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Világgazdaságnak. A kormány a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának adócsökkentésén is dolgozik.

A napilapnak Kiss Gábor, a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnökségi tagja kifejtette: egy hónap alatt több mint ötszáz tag csatlakozott a szövetkezethez, két nyugdíjassal már szerződést is kötöttek és tíz napon belül húsz céggel szerződnek, például Kazincbarcikán és Ózdon.

A lap emlékeztet arra, hogy az adózási feltételek kedvezőek ahhoz, hogy a vállalatok minél több nyugdíjast visszafoglalkoztassanak. A szövetkezeten keresztüli munka után csak a 15%-os szja-t kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá többletközterhek. (Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a mindenkori - az idén 127 650 forintos - minimálbér erejéig étkezési utalványt adjanak a nyugdíjas-szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen.) A nyugdíjasszövetkezeti tagok nyugdíját nem érinti a foglalkoztatás.

Magyarországon körülbelül 2,7 millió nyugdíjas van, közülük körülbelül 800 ezret érhet el a rendszer - mondta Kósa Lajos.

A kormány azon is dolgozik, hogy a munka törvénykönyve alapján visszafoglalkoztatott nyugdíjasoknak is kialakítsanak egy kedvezőbb adózási formát.


A Fidesz politikusa azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal már egyeztetnek, de még nem tudni, mikor készülhet el a törvényjavaslat.

De mégis mi ez az egész?


A kormánypártok még májusban találták ki és nyújtották be a nyugdíjasszövetkezetek létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, melynek célja az egyre nagyobb problémává váló munkaerőhiány kezelése, valamint az idősek elszigetelődésének megakadályozása, aktivitásuk ösztönzése.

A nyugdíjba vonulás előtt álló és a nyugdíjas korosztály körében valóban alacsony az aktivitási ráta. Míg az 50-54 éveseknek 86 százaléka aktív, addig az 55-59 éveseknek már csak 73 százaléka dolgozik vagy keres munkát. A közvetlenül a nyugdíjazás előtt álló 60-64 éves népességnek pedig mindössze 34 százaléka volt aktív a munkaerőpiacon tavaly, miközben az effektív nyugdíjkorhatár már 63 év (és 2022-ig 65 évre emelkedik). A nyugdíjas korú 65-69 éveseknek csupán 5 százalékuk, míg a 70-74 éveseknek csak 3 százalékuk aktív.

Akkor a kormánypárti politikusok amellett érveltek, hogy 800-820 ezer nyugdíjas valamilyen formában újra munkába akar állni.

A nyugdíjas szövetkezet tagjainak legalább 90 százaléka olyan személy kell, hogy legyen, aki öregségi nyugdíjban részesül. A tagoknak vagyoni hozzájárulást kell vállalni a szövetkezetben, amely teljesítésének módját, idejét és mértékét az adott szövetkezet alapszabálya határozza meg. Eredményes gazdálkodás esetén a nyugdíjas szövetkezet egy közösségi alapot hoz létre, amelyet "a szövetkezet tagjának vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni." Az állam a nyugdíjas szövetkezet tevékenységéhez szükséges és arányos mértékben támogatást nyújthat.

A diák- és iskolaszövetkezetek mintájára bevezetendő struktúrában arra is mód nyílik, hogy részmunkaidőben dolgozzanak az idősek, akik akár heti egy-két nap munkát is vállalhatnak.

Terjednek a szövetkezetek


Szeptember elejéig több országos lefedettségű nyugdíjas szövetkezet alakult az országban az elsőként létrejövő a Szomszédok Nonprofit Kft. júniusi megalakulását követően - mondta az InfoRádiónak a napokban a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozását segítő Diákész elnöke. Fiák István hozzátette: múlt héten a Takarékszövetkezetekre, ezen a héten pedig a Coop-hálózatra épülve jön létre egy újabb országos nyugdíjas-szövetkezet.

Fiák István azt is elmondta: tapasztalataik szerint nemcsak a kereskedelemben, hanem a szolgáltatásban és az oktatásban is szükség van rugalmas formában foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra.

Most például egyeztetések zajlanak a Klebelsberg Központtal és a felsőoktatásból sok kancellár és rektor is megkeresett minket, hogyan lehetne visszafoglalkoztatni azokat a nyugdíjba ment kollégáikat, akik kiesnek a jelenlegi oktatási rendszerből, de szükség lenne a munkájukra. Nem állandó jelleggel, hanem rugalmasan - mondta.

A Diákész elnöke szerint idén ősszel már akár tízezer nyugdíjas is dolgozhat a szövetkezetekben, egy év múlva pedig akár a 400 ezres is elérheti a tagság száma.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook