Vasárnap délután rég várt bejelentésekre számíthatunk a miniszterelnöktől, aki már hetekkel ezelőtt elárulta, hogy szokásos évértékelőjén ismerteti a demográfiai program részleteit. Ami biztosra vehető, hogy további családokat segítő lépések várhatók, melyek már az idén hatályba léphetnek.

1. oldal

A kormány új kedvezménye, amivel milliókhoz jutnak anyák tízezrei 2019.02.10 17:58

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációban felvetett pontok mentén valósul meg a kormány legújabb családtámogatási akcióterve Orbán Viktor vasárnapi bejelentése szerint. A nőknek ígért, örökéletre szóló szja-mentességgel tízmilliókhoz jutnak az érintettek, azonban önmagában ennek a demográfiai hatását rendkívül nehéz megjósolni.

tovább a cikkhez...

Hol a gazdaságvédelmi csomag? 2019.02.10 16:59

Előzetesen mindenki a demográfiai csomagot várta, de az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján az is benne volt a pakliban, hogy gazdaságvédelmi vagy versenyképességi intézkedésekkel áll elő a kormányfő. Ezek ugyan nem jöttek, de cserébe a demográfiai csomag mérete akkora, hogy akár fel lehet fogni gazdaságélénkítő csomagnak is. Tehát végül is a gazdaságvédelmi és a demográfiai csomag összekötéseként is felfogható a dolog, ahol a keresletélénkítés erős célzottságot mutat a gyerekvállalók felé.

Jó lenne látni mögötte a számításokat 2019.02.10 16:29

Makrogazdasági szempontból természetesen a legfontosabb rövid távú kérdés, a költségvetési hatás. Ezzel kapcsolatosan szívesen látnánk egy hatástanulmányt, ami a program hitelességét is nagyban javíthatja.

Még jobban kitolódnak a házasságkötések? 2019.02.10 16:28

A házasságkötéskor felvehető, majd gyermekenként egyre kedvezményesebbé váló 10 millió forintos kölcsön azért is érdekes konstrukció, mivel elvileg közelebb hozhatja az első gyerekvállalás időpontját. Ez fontos részcél lehet, hiszen a 2. és 3. gyermekek gyakran azért nem születnek meg a családban, mert a kései gyerekvállalás miatt a nők kicsúsznak a szülőképes korból.

Ugyanakkor ehhez meg kell változnia a házasságkötési mintának is. Ma ugyanis nagyon jellemző, hogy a párok nem kötnek házasságot, vagy csak akkor, amikor már a gyerekvállaláshoz közelednek. Ilyen "optimalizáció" mellett pedig akár azt is hozhatja a törekvés, hogy a házasságkötések tolódnak ki még tovább.

Mi lehet a hatása a gazdaságra? 2019.02.10 16:19

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy ilyen program tipikusan a belső keresletet pörgeti fel. Ennek következménye a lakossági fogyasztás (és a beruházások) növekedése, amivel párhuzamosan a GDP, az infláció és az import is kaphat egy lökést.

Mennyibe kerülhet a kedvezményes hitel? 2019.02.10 16:16

A pontos hatásokat illetően számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi hitelt jelentene évente, az állam költsége ennek a kamat-elengedése és a kockázati költsége lenne. Ez még akkor is nagyon sok pénz a gazdaságban, ha felső becslésnek számít, és néhány feltétel (első házasság, 40 év alatti nők stb.) nyilván szűkíti kört.

Sok múlik azonban a kondíciókon: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából.

Itt az első gyors értékelés 2019.02.10 16:05

Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor előállt a demográfiai csomaggal, ami a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A bejelentett intézkedések első ránézésre is jelentős költségvetési forrást megmozgató döntések, amelyek akár valóban hozzájárulhatnak a kormány céljához. Ere nagy szükség is van, hiszen a nők gyerekvállalási kedve az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől

Itt van Orbán Viktor hét pontja 2019.02.10 15:58

A vasárnapi miniszterelnöki évértékelő legfontosabb része a kormány új demográfiai programja volt. Ebben további komoly támogatásokat jelentett be Orbán Viktor a családoknak.

tovább a cikkhez...

200 milliárd egészségügyi fejlesztésekre 2019.02.10 15:46

A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz 2019.02.10 15:45

Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

Itt a csomag 2019.02.10 15:44

Az emberek azt akarják, hogy folytassuk, amit megkezdtünk. Kilenc év alatt megdupláztuk a családok támogatását. Hétpontos az új csomag:

 • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.
 • Bővül a CSOk kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK.
 • Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a jelzáloghitelből.
 • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
 • Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
 • Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
 • Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek.

Jön a demográfiai csomag 2019.02.10 15:38

Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. Ha beletörődünk, hogy nem tudjuk biológiailag fenntartani magunkat, azzal elismerjük, hogy magunknak sem vagyunk fontosak. Akkor miért lennénk másnak fontosak?

- kezdi a demográfiai fejtegetését Orbán Viktor.

A magunk útját járjuk 2019.02.10 15:36

Olyan Európai Parlamentet akarunk, mely tiszteletben tartja az országok és népek saját jövőjéről való döntését és elfogadja, hogy mi köézép-európaiak a magunk útját akarjuk járni.

A kanyarban előzünk majd 2019.02.10 15:27

Mindenki arra számít, hogy a világgazdaság lehűl és lassul, nekünk vannak erre válaszaink: nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja az európai átlagot.

Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd

- fogalmaz Orbán.

A "2 százalékponttal gyorsabb" növekedés sokkal életszerűbb és kevesebb kockázattal járó célkitűzés, mint az a korábbi elképzelés, hogy minden évben növekedjünk legalább 4%-kal. Utóbbi valószínűleg legkorábban 2020-ban (az EU-források elfogyásakor) nem fog teljesülni, vagy csak olyan túlerőltetés árán, aminek súlyos ára lenne az egyensúlyra nézve.

Dimenzióváltás a magyar gazdaságban 2019.02.10 15:25

A magyar gazdaság ma a dimenzióváltás állapotában van, a hagyományos ipari termelés mellett nő a magas hozzáadott értékű, kutatásra alapuló ipar jelentősége. Fizikai munka mindig lesz, de mellé fel kell futtatni az új digitális, robottechnológiára épülő iparágakat is - mondja a kormányfő. Hozzáteszi, hogy tavaly az új beruházásoknál 40%-kal magasabb volt az átlagfizetés, mint egy évvel korábban, ez is azt jelzi, hogy új típusú munkahelyek jönnek létre.

Felszámolható a szegénység 2019.02.10 15:19

Orbán arról beszél, hogy már harminc éve sem hitte el, hogy a szegénység Magyarországon nem felszámolható, most sem hajlandó ezt elfogadni. Lépésről lépésre évről évre haladunk előre szerinte.

Magyarország az a hely, ahol jó lesz mindenkinek magyarnak lenni

- szögezi le Orbán.

Magyar multikról álmodik Orbán 2019.02.10 15:14

Azok közé tartozom, akik szerint a mai magyar gyermekek jobban élhetnek majd, mint a szüleik, és hiszek abban, hogy a többségük élni is fog ezzel a lehetőséggel

- hangsúlyozza Orbán.

A miniszterelnök szerint sikeres vállalkozóinkra vár még egy történelmi feladat: nekik kell létrehozni külföldön azokat a befektetéseket, melyeknek profitját hazahozva ellensúlyozzuk az innen kivitt profitot. Ez nagy feladat, "rá is megy legalább tíz évünk".

Újra hisznek a magyarok 2019.02.10 15:10

"Én ma azt látom, hogy a magyarok sokat dolgoznak, tervezgetnek, rendben tartják portájukat, házat építenek, iskolába küldik a gyermekeiket és azon igyekeznek, hogy legyen mit átadniuk gyermekeiknek és unokáiknak. Mi ez, ha nem felemelkedéstörténet?" - folytatja Orbán.

A miniszterelnök szerint sikerült elérni, hogy a magyar emberek ma megint hisznek, "tíz év alatt talpra álltunk", ezért győzelmi esélyekkel állunk készen arra, hogy megvívjuk a ránk váró küzdelmeket.

Felfelé tartanak a magyarok? 2019.02.10 15:08

"Az ország mai állapotát értelmezhetjük-e felemelkedéstörténetként? Vajon felfelé tartanak-e a magyarok?" - fogalmazta meg a legfontosabb kérdéseket Orbán Viktor. Ezt követően tíz évvel ezelőtti évértékelő beszédét idézi fel, majd az elmúlt tíz év eredményeit sorolja az államadósság csökkentésétől a béremelésekig.

Soha rosszabb évet 2019.02.10 15:04

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt - értékelte egy mondatban az évet Orbán Viktor, aki rögtön kiemeli a magyar gazdaság majdnem 5 százalékos növekedését.

A kormányfő hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság hetedik éve növekszik, ezt nem adták ajándékba, Magyarország keményen megdolgozott érte.

2. oldal

Perceken belül kiteríti lapjait Orbán Viktor 2019.02.10 13:58

Tavaly ősz óta tudni, hogy a kormány valamilyen demográfiai csomagon dolgozik, majd a nemzeti konzultáció eredményei után csak idő kérdése volt, mikor jelentik be a döntéseket. A hírek szerint a szerdai kormányülésen jóváhagyták a tervezett lépéseket, melyeket vasárnap délután háromkor a Várkert bazárban ismertet Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédében. Az eddig kiszivárgott hírek szerint az alábbi intézkedések voltak a kormány asztalán:

 • 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsön a fiataloknak.

 • További adókedvezmény, akár életük végéig szóló szja-mentesség a három- és többgyerekes anyáknak.

 • A főállású anyagság intézménye, ami azt jelentené, hogy például a négynél több gyermeket nevelők a mindenkori átlagbért megkapnák az államtól.

 • A CSOK kiterjesztése, átalakítása.

 • Valamilyen állami keretek között működő lakástakarék elindítása.

A családpolitikai lépések mellett az utóbbi hetekben többször szóba került egy gazdaságélénkítő terv is, könnyen lehet, hogy ennek elemeit is most ismerteti a kormányfő. A demográfiai programról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit árult el a pénteki Kormányinfón, hogy a gyermekeket nevelőknek jelenthet további segítséget, illetve komoly háttérszámítások előzték meg költségvetési oldalról a lépéseket. Gulyás azt is elárulta, hogy a csomag már az idei büdzsét is érinti, részben átcsoportosítással, részben pedig a tartalék terhére biztosítják ehhez a fedezetet.

2019.02.10 05:46 Néhány órán belül óriási bejelentéseket tehet Orbán Viktor

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

2019.02.10 08:55 Három ábra arról, miért vonul most harcba Orbán Viktor2019.02.08 12:11 Az új családtámogató lépések már idén életbe léphetnek2019.02.08 12:11 A gyereket vállaló dolgozóknak ígér még nagyobb adócsökkentést a kormány2019.01.25 09:52 Orbán "hosszú és nagyon drága" családvédelmi akciótervet ígért