Előfizetői tartalom

Száz éve nem volt ekkora bajban Brazília

Portfolio
Az 1900-as évek eleje óta nem járt olyan mély válságban Brazília, mint amekkora felé most közeleg. A pár éve még virágzó BRICS országban a munkanélküliség és az infláció is elszabadult, miközben a 14 százalék feletti alapkamat mellett az államadósság is vészes szinten jár. Az ország bajai elsősorban a túlköltekező első Rouseff kormánynak köszönhetőek, ám a kínai lassulás és a nyersanyagár-zuhanás kombinációja tovább rontotta a helyzetet - arról nem is szólva, hogy az amerikai kamatemelési ciklus sem sok jót tartogat a gazdaság számára. A gazdasági válság mellett politikai válság is tombol: a kormány egy óriási korrupciós botrányba is belekeveredett, ami miatt lényegében működésképtelenné vált. A legnagyobb gond, hogy Rousseffék nem is hajlanak rá, hogy meghozzák azokat a kritikus megszorító intézkedéseket, amelyek nehezen, de kiutat jelenthetnék a jelenlegi válságból.

Senkit sem lephetett meg, hogy a tavalyi év második felében két hitelminősítő is a bóvli kategóriába vágta Brazília adósságát. Elsőként szeptemberben a Standard & Poor's minősítette le befektetésre nem ajánlott kategóriába (BB+) az országot, amivel egyidejűleg a negatív kilátást is fenntartotta. Ezt követte a Fitch lépése decemberben: a cégtől szintén BB+ minősítést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés