2018 első negyedévében újabb rekordmagasságba, 247 ezer milliárd dollárra emelkedett a világ adóssága, ami a globális GDP több mint háromszorosának felel meg - derül ki az az Institute of International Finance (IIF) legfrissebb elemzéséből.

A jelentés szerint a világ GDP-arányos adóssága a GDP 318%-ára emelkedett, ami egyben azt is jelentette, hogy két év után először nem csak a nominális, hanem a globális össztermék arányában számított adósság is nőtt. A rekord méretű adóssághalom nem meglepő annak fényében, hogy sok országban soha nem látott szinten áll a háztartások és a vállalatok eladósodottsága.

A rendkívül nagy adóssághalom ténye kezd különösen aggasztóvá válni, most, hogy az amerikai jegybank folyamatos kamatemelése, illetve a világ jegybankjainak szigorítás irányába történő elmozdulása az emelkedő kamatokon keresztül folyamatosan növeli az adósságtörlesztés terheit.

A vállalati szektor rendkívüli eladósodottsága nagyon sérülékennyé teszi a magasabb kamatokkal szemben.

- fogalmazott elemzésében Joseph LaVorgna, a Natixis egyik vezető közgazdásza.

A szakértő szerint a vállalatok hozzászoktak ahhoz a helyzethez, hogy nagyon olcsón tudtak finanszírozási forráshoz jutni hitelek formájában, ezért jelentősen növelték adósságukat, amelyből azonban sok esetben nem produktív beruházásokat valósítottak meg, hanem saját részvényeket vásároltak vissza. Emiatt instabillá válhat ezen cégek finanszírozási háttere a kamatok növekedésével, ami a következő válság beköszöntével súlyos áldozatokkal járhat majd.

Az IIF nem az egyetlen intézmény, ami a közelmúltban a világgazdaság egyre nagyobb mértékű eladósodottságára hívta fel a figyelmet. Az IMF szerint a gazdasági növekedést fenyegető egyik legnagyobb kockázatot az eladósodottság jelenti, a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements) pedig néhány hete közzétett éves jelentésében szintén aggasztó képet festett a jelenlegi helyzetről.

2018.06.26 16:15 Olyan durván el van adósodva a világ, hogy a Lehman-válság időszaka ehhez képest semmi

(CNBC)
(Címlapkép forrása: Ernesto Benavides / Afp)