Előfizetői tartalom

Tényleg 6,5 milliárd dollárba fájnak nekünk az orosz szankciók?

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása kapcsán felélénkültek a viták arról, hogy mekkora károkat okoznak a magyar gazdaságnak az orosz szankciók. Miután megismertük a külgazdasági minisztérium (KKM) 6,5 milliárd dolláros becslését, illetve a számítás mögött álló részleteket, bemutattuk, hogy a veszteség valójában egy nagyságrenddel kisebb lehet. A kormány a becslése mögött álló indoklást el is engedte, de a számot nem: egy másik fajta megközelítéssel megint hasonló eredményre jutott. A számítás azonban hasonló hibákkal terhelt, mint korábban. De melyek is az orosz térség azon gazdasági specialitásai, amelyek közrejátszottak a külkereskedelmi kapcsolatok visszaesésében?

Az elmúlt napok egyik legélénkebb gazdasági vitája volt, hogy mekkora gazdasági kár éri a magyar gazdaságot az orosz szankciók miatt. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter 6,5 milliárd dolláros becslését a KKM válaszai is segítettek megérteni, de ezek alapján is arra jutottunk, hogy a becslés egy nagyságrenddel felülbecsli a veszteségeket. Ennek okai röviden a következők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés