Donald Trump amerikai elnök a problémák ellenére "nagyon jónak" nevezte a kapcsolatát Angela Merkel német kancellárral szerdán kétoldalú találkozójukat követően, amelyre a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó margóján került sor.

"Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van a kancellárral. Fantasztikus a viszonyunk Németországgal" - hangoztatta Trump a közös sajtóértekezleten, amelyen tájékoztatása szerint a katonai költségvetés növeléséről, kereskedelmi kérdésekről és az általa délelőtt élesen bírált Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékről is szó volt.

Merkel arról számolt be, hogy ezen témák mellett a migráció ügyéről is egyeztettek, és leszögezte, hogy várakozásokkal tekint a további tárgyalások elé Trumppal, az Egyesült Államok ugyanis továbbra is fontos partnere Németországnak.

Meglehetősen kemény és az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás miatt az ő szájából igencsak furcsa kritikát mondott Németországra ma a NATO-csúcs reggelije közben Donald Trump amerikai elnök. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy Németország a "foglya" Oroszországnak, illetve egy másik megfogalmazásában azt, hogy "teljes mértékben Oroszország irányítja", mivel 60-70%-ban az orosz importból fedezi Németország az olaj- és gázszükségletét.

Merkel erre reagálva kijelentette: Németország független ország, amely független politikát folytat és független döntéseket hoz. Merkel hangsúlyozta, fiatalkorából jól emlékszik azokra az időkre, amikor Németország egy része a Szovjetunió ellenőrzése alatt állt. "Nagyon örülök annak, hogy mára Németország békében egyesült egységes országot alkot" - fogalmazott.