Donald Trump amerikai elnök azért kezdett el lobbizni a ma kezdődött brüsszeli NATO-csúcson, hogy a védelmi szövetség tagjai GDP-jük 2%-a helyett 4%-ra növeljék védelmi kiadásaikat. A drasztikus büdzsénövelésre tett javaslatot a Fehér Ház egyik tisztviselője is megerősítette.

Ma kezdődött el Brüsszelben a két napig tartó NATO-csúcs, amelynek sok ország aggódva vágott neki, ugyanis attól tartottak, hogy Donald Trump amerikai elnöktől ultimátumot kapnak majd, amiért nem teljesítik szerződésben vállalt kötelezettségüket, miszerint a GDP-jük 2%-át fordítják hadseregeikre.

Az elnök valóban szóvá tette ezt a kritikát (ahogy az már sokszor megtörtént), épp ezért a szövetségi rendszer tagjai egyhangúlag megerősítették elkötelezettségüket a kiadások növelésére, hogy megfeleljenek szerződéses kötelezettségeiknek. Erre különösen nagy szükség van most az Oroszország, Irán és Észak-Korea jelentette fenyegetéssel szemben - szólt az egységes állásfoglalás.

A Reuters értesülései szerint azonban Trump nem érné be ezzel a 2%-kal. Egy brit tisztségviselő arról számolt be, hogy az elnök 4%-os GDP-arányos ráfordítást szeretne elérni.


Ez elképesztően magas összeg lenne, hiszen tavaly egyetlen ország, még az USA sem teljesítette. Az Egyesült Államok 2017-ben nemzeti összterméke 3,6%-át fordította erre a célra, a második helyen pedig a görögök álltak 2,32%-kal. Ez azt jelenti, hogy Trump elképzelései alapján a legtöbb országnak dupláznia, illetve tripláznia kellene védelmi kiadásait. A Fehér Ház egyik tisztségviselője megerősítette a Reuters értesüléseit, vagyis az amerikai elnök valóban szóvá tette ezt az elképzelését.