Varga Mihály pénzügyminiszter Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral közösen ismertette a legfontosabb 2018-as makrogazdasági- és hiányszámokat. Ezek szerint a deficit tavaly 2% körül lehetett, ami jobb a tervezettnél. Az év utolsó hónapjában pedig 890 milliárd forintos utalás érkezett az Európai Uniótól.

Jönnek a számok


Rendkívül jó és eredményes évet zárt a magyar gazdaság. Évről-évre jobban teljesítünk államháztartási szinten is - mondta Varga Mihály. A KSH első adatközlései az elmúlt években inkább alacsonyabbak voltak, mint a felülvizsgáltak. A harmadik negyedévben 5,2%-nál tartunk a növekedésben. Ilyenre még nem volt példa a negyedéves adatok alapján - emlékeztetett.

 • A Pénzügyminisztérium becslése szerint a gazdaság 4,6%-os növekedéssel zárta a tavalyi évet - kezdte az adatok ismertetését a tárcavezető.
 • Munkaerőpiac és keresetek: erősen támasztotta alá az egész éves növekedést. 2018-ban történt meg, hogy a foglalkoztatás átlépte a 4,5 millió főt. A 3,7 milliós foglalkoztatásból léptünk át ebbe a kategóriába.
 • Bérek: 11% feletti növekedést mutatnak.
 • Versenyszférában közel 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatás 2010-hez képest. A foglalkoztatási ráta 54,6%-ról 69,7%-ra emelkedett. Ez pedig magasabb, mint az uniós átlag.
 • A bruttó átlagkereset nagyobb mértékben növekedett a vártnál tavaly: 11,6% lehetett ennek a mértéke 2018 egészében.

Varga Mihály megnevezett több elemzőházat, amelyek lényegesen pesszimistábbak voltak előzőleg a 2018-as évre, mint a kormány. Külön megemlítette a Goldman Sachst, az Erstét és a Deutsche Bankot.

Felidézte az intézkedéseket, amelyek elősegítették a fenti számokat:
 • Hatéves bérmegállapodás, járulékécsökkentés, szocho
 • Adócsökkentés, adókedvezmény-növelés
 • Gazdaságfehérítő intézkedések, itt külön kiemelte az online számlázás rendszerét, melyről részletes elemzést írtunk a héten. Év végéig beérkezett 28 millió elektronikus számla, 313 ezer vállalkozás használta az online számlázást.
 • Otthonteremtési program.
 • Jó tervezés és a költségvetési fegyelem. Jelentősen segítette a finanszírozást az előlegkifizetések szabályainak őszi változása például.

Ezek alapján az államháztartás hiánya 2018-ban 2,4% helyett 2% körül alakult, az adósságráta pedig 73,1%-ról 71%-ra csökkent 2018-ban - folytatta. Ezek kedvezőbb számok, mint amit a kormány előzetesen tervezett - emelte ki a miniszter, aki arra is emlékeztetett, hogy a 2018-as év választási év volt.

Varga Mihály elárulta a fontos számokat


Varga Mihály elárulta a fontos számokatTöbbletbevételek a tavalyi költségvetésben 2017-hez képest:
 • Áfa: 403 milliárd
 • Jöveédki adó: 90milliárd
 • Szja: 257 milliárd
 • Nyugdíj és egészségbiztosítási járulék: 266 milliárd

Decemberi hónapot 400 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás
- mondta.

1430 milliárd forintnyi utalás érkezett az EU-tól. 890 milliárd forint volt csak decemberben - tette hozzá.

A részletek


A központi költségvetés 1445 milliárd forintos pénzforgalmi hiánnyal zárta a tavalyi évet.

84 milliárd forinttal nagyobb, mint amit a parlament elfogadott. 130 milliárd forintos pénzforgalmi hiányt erdményezett az uniós egyenleg. Ha ezt kiszűrjük, akkor a pénzforgalmi hiány is jobb lett volna tavaly - mondta Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár.

A megelőlegezett beruházások termelni fognak idén, emellett a megelőlegezési pozíció visszafordul és amikor a források megérkeznek Brüsszelből, azzal csökkenhet az adósság - jelezte Banai Péter.

200 milliárd forintos többletet érhettek el az önkormányzatok - mondta az államtitkár.

130 milliárd forintos többlettel zártak az állami szervek összességében - sorolta a hiány következő tényezőjét Banai Péter.

Összességében tehát 2018-ban az EU módszertana szerinti hiány 800-850 milliárd forint között lehet, a mostani pontbecslés 820 milliárd forint, ami a GDP 2%-a. A végleges adatok március végén lesznek ismertek
- húzta alá.

2019.01.11 10:40 Elképesztő többlet jött össze a költségvetésben

Kérdések


A miniszternél rákérdeztek, hogy az Orbán Viktor által csütörtökön belengetett új gazdaságélénkítő intézkedések mit tartalmazhatnak. Erre válaszolva a tárcavezető kifejtette, hogy pontosan nem lehet még tudni, hogy miről van szó, a munkák jelenleg is tartanak. A kormányülésen született a döntés, hogy 4% felett kell tartani a növekedési ütemet idén is - mondta. Szerinte korai lenne válaszolni arra a kérdésre is, hogy miből lenne pénz ezekre a költésekre az idei költségvetésben.

2019.01.11 11:13 Miből lesz pénz a kormány új növekedésélénkítő csomagjára?
Arra a kérdésre, hogy mit szól a Magyar Bankszövetség pénzügyi tranzakciós illetéket csökkentő javaslatára, a miniszter úgy felelt: minden javaslatot megfontol a tárca, és a bankszövetség ezen javaslatát is meg fogják vizsgálni. De hozzátette: 2019-re van már költségvetése az országnak, annak nem látná jelentőségét, hogy a parlament erőforrásait egy ilyen módosítással kössék le. A kormány megfontolja, hogy egy ilyen intézkedés szerepeljen a gazdaságélénkítő csomagban - mondta a miniszter, hűtve a várakozásokat.


Előzmények


Amit már ismerünk Orbán Viktor csütörtöki szavaiból:
 • A 2018-as GDP-növekedés 4,6% lehet a tervezett 4,3%-kal szemben.
 • A GDP-arányos deficit 2% a tervezett 2,4%-kal szemben.
 • Az adósságráta 71%-ra csökkenhetett a 2017-es 73,2%-ról.

Lényeges adat lesz az egész éves 2018-as pénzforgalmi hiányszám is, valamint az EU-források egyenlege (beérkező uniós átutalások és megelőlegezett állami finanszírozás).

Érdekes lehet a mai eseményen, hogy Varga Mihály elárulja-e, honnan lesz fedezet a miniszterelnök által belengetett, még az idei évben várható új gazdaságélénkítő intézkedésekre:

2019.01.10 16:15 Megfejtjük, mi lehet Orbán Viktor legújabb csomagjában

Varga Mihály elárulta a fontos számokat