Előfizetői tartalom

Véget ér a magyar csoda, ha nem csinál valamit sürgősen a kormány

Portfolio
A közép- és kelet-európai országok óriási hasznot húztak az elmúlt évtizedekben a nyugat-európai országokkal való egyre szorosabb gazdasági integrációból, azonban az a növekedési modell, aminek ez a nagy felzárkózás volt köszönhető, a jövőben nem lesz tartható - foglalja össze a jelenlegi helyzetet az Economist elemzése. A régiós országok nyugati vállalatoktól (és ezen keresztül az exporttól), valamint az EU-s forrásoktól való függősége kiszolgáltatottá tette őket, ezért mihamarabb szükség van egy új növekedési modellre való átállásra, ami az összeszerelő-műhely és back office státuszából az innovatívabb, magasabb hozzáadott értéket képviselő ágazatok felé mozdítaná el a térségi államokat. A három kulcsszó az innováció, az oktatás és a diverzifikáció.

Sok ország, ugyanaz a receptAz Economist cikke azzal kezdődik, hogy párhuzamot von a közép- és kelet-európai országok elmúlt bő két és fél évtizede produkált gazdasági fejlődésében, amelyben kulcsfontosságú szerepet játszottak a nyugat-európai nagyvállalatok, elsősorban az autóipari cégek. A fejlődési recept leegyszerűsítve három lépésből állt: A külföldi nagyvállalatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés