Izraelen és Iránon a világ szeme: számok és térképek mutatják a fokozódó feszültséget
Globál

Izraelen és Iránon a világ szeme: számok és térképek mutatják a fokozódó feszültséget

Portfolio
Kevesebb mint egy héttel ezelőtt Irán rakétatámadást indított Izrael ellen, ma pedig a harmadik legnagyobb iráni város közelében történt válaszcsapás. Hol a legintenzívebb az érdeklődés az iráni-izraeli konfliktus miatt? Mekkora az érdeklődés az orosz-ukrán háborúhoz képest? Megnéztük a Google Trends adatait.

Izraelen és Iránon a világ szeme

Nincs egy hete, hogy Teherán nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Izrael területe ellen, azóta pedig az egész világ azt találgatja, hogy Jeruzsálem milyen választ ad majd a perzsa hatalomnak.

A legsúlyosabb lépéssel április 19-én hajnalban éltek az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amikor drónokkal támadtak néhány kiemelkedő objektumra az Irán harmadik legnagyobb városa, Iszfahán közelében, ahol működésbe lépett a légvédelem, miután idegen támadó eszközöket észleltek a légtérben. A hírek szerint a célpontok között egy jelentős légibázis, valamint egy nukleáris létesítmény volt.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre sem Irán, sem pedig Izrael nem ismerte el, hogy Jeruzsálem keze lett volna a támadásban, csak a nemzetközi sajtó kezeli kész tényként az IDF részvételét.

Hírszerzési forrásokra hivatkozva a CNN arról ír: Irán nem fog semmilyen válaszcsapást tenni a területét ért támadás miatt.

Az iráni-izraeli konfliktus iránti érdeklődés a Google Trendsben

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 30 nap világszíntű kereséseit alapul véve látható, hogy az „Irán” és „Izrael” témákat vizsgálva jelentős intenzitásnövekedés volt tapasztalható, amelynek csúcsa egyértelműen az április 14-i iráni támadás volt, jelenleg pedig ismét felívelő szakaszban vagyunk.

A témakörök olyan kifejezéscsoportok, amelyek az összes nyelvben egy dologgal kapcsolatosak. A keresési kifejezés alatt témaköröket is találhat. Ha például rákeresünk a London kifejezésre, és kiválasztjuk témakörként, akkor a keresés olyan témákkal kapcsolatos találatokat is tartalmaz majd, mint az „Egyesült Királyság fővárosa” és a „Londres”, amely London spanyol neve.

Iran-Izrael-30-nap-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

A Google Trends szaggatott vonala hiányos adatokat jelent: ez voltaképp a Google előrejelzése arról, hogy a keresőkifejezés hogyan fog teljesíteni a közeljövőben.

Amennyiben vizsgálatunk régióját Magyarországra szűkítjük, hasonló grafikont kapunk, szintén április 14-i csúcsértékkel.

Iran-Izrael-30-nap-Magyarorszag
Kép forrása: Google Trends

Az Irán és Izrael közötti konfliktus iránti relatív érdeklődés megvizsgálásához segítséget nyújt számunkra, ha összevetjük az orosz-ukrán háború két országához kapcsolódó keresésekkel. Az összehasonlításban jól látható, hogy az „Oroszország” és az „Ukrajna” témájú keresések megelőzték a másik két országot, azonban a közel-keleti feszültség növekedésével már az „Irán” és az „Izrael” tematikájú keresések domináltak.  

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-30-nap-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

A magyarországi keresések itt is hasonló képet mutatnak, azonban sokkal tovább tartott és sokkal nagyobb volt az orosz-ukrán háború felei iránti érdeklődés dominanciája, mint amit a világszíntű adatok esetében láthattunk.

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-30-nap-Magyarorszag
Kép forrása: Google Trends

Az „Izrael” téma elmúlt 30 napi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva a Google Trends térképe szerint a világon Izraelben, Palesztinában, Libanonban, Iránban és Jordániában volt a legnagyobb az érdeklődés.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Izrael-30-nap-VIlagszerte-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „Irán” téma elmúlt 30 napi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva a Google Trends térképe szerint a világon Iránban, Afganisztánban, Izraelben, Irakban és az Egyesült Arab Emírségekben volt a legnagyobb az érdeklődés.

Iran-30-nap-Vilagszerte-terkep
Forrás: Google Trends

Az „Izrael” témához kapcsolódó témakörök és a kapcsolódó lekérdezések jól láthatóan az Izrael és Irán közötti konfliktushoz szorosan kapcsolódó témák (pl. Irán-Izrael proxy háború, támadás, Forradalmi Gárda) és kifejezések.

Izrael-30-nap-VIlagszerte-kapcsolodo
Kép forrása: Google Trends

Az iráni-izraeli konfliktust érdemes nagyobb távlatban is összevetni az orosz-ukrán háborúval: a kereséseket 2022-től vizsgálva látható, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete hozta a legkiemelkedőbb értékeket a két fél esetében, míg Izrael esetében az országot ért októberi terroristatámadás okozta a legintenzívebb érdeklődést, a mostani iráni támadás és az azt követő események látható emelkedést mutatnak.

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-2022-ota-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország