Hiába figyel mindenki a háborúra, Izrael éppen borsot tört a felemelkedő szuperhatalom orra alá
Globál

Hiába figyel mindenki a háborúra, Izrael éppen borsot tört a felemelkedő szuperhatalom orra alá

Portfolio
Az izraeli parlamenti küldöttség Tajvanba tett látogatást, amely a kölcsönös kapcsolatok megerősítését célozta - tudósított a South China Morning Post.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Az izraeli parlamenti küldöttség Boaz Toporovsky vezetésével a múlt héten Tajvanra utazott, hogy erősítsék a kapcsolatokat. A látogatás során a delegáció tagjai találkoztak Caj Ing-ven tajvani elnökkel, Joseph Vu külügyminiszterrel, valamint más magas rangú politikusokkal. Az utazás az elmúlt egy évben már a második ilyen jellegű izraeli delegáció volt a szigeten. Az tajpeji elnök pozitívan értékelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, kiemelve az oktatás, közegészségügy és turizmus terén kötött 33 megállapodást.

A kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tajvani-izraeli parlamenti baráti csoportjának létrehozása és a háború által sújtott közösségek segítésére adott 500 ezer dolláros adományozás is hozzájárult a kapcsolatok elmélyítéséhez.

A látogatás időzítése különös figyelmet kapott, mivel Irán Izrael elleni rakétatámadást indított röviddel az izraeli delegáció érkezése után Tajvanra. Toporovsky Tajvant "igaz barátnak" nevezte, kiemelve Tajvan támogatását Izrael számára többek között az október 7-i Hamász támadást követően.

Az Izrael-Tajpej kapcsolatok javulása részben annak köszönhető, hogy Izrael és Kína egyre hűvösebb viszonyt ápol. Jeruzsálem az elmúlt időszakban újra nagyon közel sodródott az Egyesült Államokhoz, mivel Washington szorosan kiállt az ország mellett a Hamász ellen folytatott háborúban. Peking inkább tartózkodott ettől, bár nyilatkozatokban sürgették a békét, valamint a konfliktus lezárásaként a kétállami megoldást támogatják. Kína a saját részének tekinti Tajvan szigetét, amely 1949 óta kvázi független országként működik, bár csak kevés ország tart fenn vele hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. Hszi Csin-ping kínai elnök az elmúlt időszakban egyre hangosabban firtatta, hogy a keleti nagyhatalom a közeljövőben háborút indíthat az általa szeparatistának tartott sziget visszaszerzéséért.

A most találkozó felekben közös, hogy mindketten szembe kell hogy nézzenek egy külső háborús fenyegetéssel, ezért a biztonsági szempontok kiemelkedő szerepet játszanak a politikai döntéshozatalban.

Ez a szempont a mostani tárgyalások során sem maradt el, Izrael és Tajvan is törekszik a védelmi együttműködésük megerősítésére. Tajpej számára a zsidó állam tapasztalata és hadiipara lehet imponáló, míg Jeruzsálem a modern hadviseléshez nélkülözhetetlen chipgyártásban juthatna előnyhöz az elmélyülő partnerséggel.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mianmar háború