Kína kiköszörülné a csorbát: hatalmas reformokkal készül a jövő háborújára
Globál

Kína kiköszörülné a csorbát: hatalmas reformokkal készül a jövő háborújára

Portfolio
Kína a növekvő globális kihívások közepette úgy döntötte, hogy új egységeket hoz létre a Népi Felszabadító Hadseregben (People’s Liberation Army – PLA) – számolt be a Nikkei Asia.

Átfogó katonai átszervezést hajtanak végre Kínában, amely során új, független információs, űr- és kiberműveleti egységeket alakítottak a PLA részeként. Korábban ezekért a területekért a Stratégiai Támogató Erők voltak felelősek, ezt feloszlatták, majd három haderőnemet hoztak létre a helyébe. Ennek egyike az Információs Támogató Erők, amely az információgyűjtésért és -elemzésért, a kommunikációs hálózatok kiépítéséért és a létfontosságú rendszerek védelméért felelős. Pénteken Hszi Csin-ping kínai elnök is méltatta a lépést, szerinte ez nagyban hozzájárul Kína hadseregének modernizálásához, valamint egy esetleges háború megnyeréséhez. Az egységek vezetéséért a Központi Katonai Bizottság lesz a felelős, amelyben maga Hszi elnököl.

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a kibertéri erőkre a nemzeti kiberhatárok védelmének megerősítéséhez, a hálózati behatolások felderítéséhez és elhárításához, valamint az információbiztonság fenntartásához van szükség. Hozzátette azt is, hogy az űrkutatási erő javítani fogja Kína világűrhöz való hozzáférését és képességét a világűr használatára.

Kína az elmúlt évtizedben a második legnagyobb védelmi költségvetésű országa lett, ezzel pedig a gazdasági és a politikai erejét követően katonai szempontból is versenyre keltek az Egyesült Államokkal.

A különbség egyelőre jelentős, mivel a stockholmi székhelyű elemzőház, a SIPRI adatai szerint a Pentagon 2023-ban összesen 916 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, addig Peking „csak” 296 milliárd dollárt. Az eltérés a jövőben várhatóan csökkenni fog, mivel Kína dinamikusan növeli a haderőre fordított összeget.

A PLA jelenleg négy ágból – szárazföldi, haditengerészeti, légi és rakéta –, valamint négy fegyvernemből – információs, űrkutatási, kiber és közös logisztikai támogatás – áll. Utoljára 2015-ben hajtottak végre nagyszabású átszervezést a PLA-n belül, akkor szintén a modernizálás volt a jelszó. 2023-ban több botrány is övezte a kínai haderőt, korrupciós ügyek lengték körbe a testületet, számos vezetőnek távoznia kellett.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mianmar háború