Légi katasztrófát okozhatnak az oroszok: összezavarják a repülőgépek GPS-rendszereit
Globál

Légi katasztrófát okozhatnak az oroszok: összezavarják a repülőgépek GPS-rendszereit

Portfolio
A balti országok miniszterei szerint az oroszok okozta GPS-zavarok légi katasztrófa veszélyét hordozzák magukban, nemrég a navigációs jelek zavarása miatt két finn járat kényszerült visszafordulni útközben – írja a Financial Times.

Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei a hétvégén külön-külön figyelmeztettek a balti-tengeri térségben az utóbbi hetekben egyre gyakoribbá váló GPS-zavarás veszélyeire.

Csütörtökön és pénteken a Finnair két, Helsinkiből az észtországi Tartu városába tartó járata a GPS-zavarás miatt kénytelen volt visszafordulni és visszatérni Finnországba, mivel nem tudtak biztonságosan eljutni a tervezett célállomásig.

Ha valaki kikapcsolja a fényszórókat, miközben éjszaka vezetsz, az veszélyessé válik. A dolgok az orosz határokhoz közeli balti régióban most már túl veszélyessé váltak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket

- mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Financial Timesnak.

Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere hozzátette:

Azt, ami a GPS-szel történik, Oroszország ellenséges tevékenységének részének tekintjük, és ezt mindenképpen meg fogjuk vitatni szövetségeseinkkel…Az ilyen akciók hibrid támadásnak minősülnek, és fenyegetést jelentenek népünkre és biztonságunkra nézve, és nem fogjuk eltűrni őket.

Szakértők szerint az elmúlt hónapokban több tízezer polgári járatot érintett a GPS zavarása. A zavarás, amely működés közben az összes GPS-felhasználót érinti a térségben, a Balti-tengeren a hajók által használt jeleket is akadályozta, ami a svéd haditengerészet figyelmeztetéséhez vezetett a hajózás biztonságát illetően.

Egyetlen ország sem ismerte el, hogy ő áll a balti jelek zavarása mögött, de a régió tisztviselői szerint aligha kétséges, hogy Oroszország a hunyó mind a szárazföldről, mind a Lengyelország és Litvánia között a Balti-tengeren fekvő Kalinyingrádi exklávéból.

Egy magas rangú tisztviselő szerint az egyik elmélet szerint Oroszország megpróbálta megvédeni Kalinyingrádot az ukrán drónok esetleges támadásaitól. A Kreml nem reagált a megkeresésre.

Juho Sinkkonen, a Finnair repülésüzemeltetési vezetője, aki 22 évnyi pilótaként szerzett tapasztalattal rendelkezik, azonban azt állítja, hogy a GPS-interferencia 2022 óta növekszik, és "olyan kellemetlenséget jelent, amelynek nincs közvetlen biztonsági hatása".

Sinkkonen hozzátette, hogy a legtöbb repülőtér rendelkezik olyan berendezésekkel, amelyek lehetővé teszik a repülőgépek számára a GPS nélküli leszállást, de Tartu "azon kevés repülőterek egyike, ahol a megközelítési eljárásokhoz GPS-jelre van szükség".

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Vadonatúj autóvásárlási támogatás jöhet Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2150796476