Ezt nem teszik zsebre Pekingben: keményen kiosztotta Kínát az amerikai admirális, aztán a háborút is belengette
Globál

Ezt nem teszik zsebre Pekingben: keményen kiosztotta Kínát az amerikai admirális, aztán a háborút is belengette

Portfolio
Samuel Paparo amerikai haditengerészeti admirális vette át az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság (Indo-Pacom) vezetését, a beiktatási ceremónián a katonai vezető rögtön keményen kiosztotta a kínai geopolitikai törekvéseket.

Kína tolakodó és terjeszkedő követelései az indo-csendes-óceáni térségben „törvénytelenek, kényszerítő jellegűek, agresszívek és megtévesztőek”

– mondta az ünnepségen az új parancsnok, aki John Aquilino admirálist váltja pozíciójában. Beszédében az indo-csendes-óceáni térség békéjére fenyegetést jelentő országok között sorolta fel továbbá Oroszországot és Észak-Koreát is.

Az Indo-Pacom a partnereinkkel együtt úgy van elhelyezve, hogy tagadja és védekezzen a nemzetközi szabályokon alapuló rend által biztosított béke megtörésére irányuló kísérletek ellen

– tette hozzá Paparo a szervezet céljairól. Utalt arra, hogy Peking az elmúlt években egyre agresszívabban adott hangot a területi követeléseinek, különösen a Dél-kínai-tenger térsége vált feszültté. A vitatott hovatartozású régióban a Fülöp-szigeteki és a kínai hajók között rendszeresek az incidensek, több alkalommal a keleti nagyhatalom parti őrségi hajói vízágyúval lőtték a szigetország zászlója alatt közlekedő járműveket. Paparo elmondta, hogy törekedni fognak a békés megoldásra, de „készek harcolni minden olyan ellenféllel szemben, amely veszélyezteti a nemzet, valamint szövetségeseink és partnereink békéjét, biztonságát, stabilitását és jólétét”.

Az Indo-Pacom az Egyesült Államok hat harcoló területi parancsnoksága közül a legrégibb és a legfontosabb Washington számára.

Hatalmas területre terjed ki a hatásköre, a világ legnagyobb óceánját fedi le, amely hagyományosan a Fehér Ház érdekszférájába esik. Az elmúlt években Peking viszont egyre nagyobb lépéseket tesz, hogy kiszorítsa a területről a nyugati hatalmat, amelyet aggódva szemlélnek az Egyesült Államokban. A parancsnokság korábbi vezetője már több alkalommal egyértelműen megfogalmazta, hogy a jelenlegi legnagyobb kihívásának egyértelműen Peking nyomulását tartja.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
irán atom