Felszólították az Öt Szem egyik országát: „vessenek véget a megafon-diplomáciának!”
Globál

Felszólították az Öt Szem egyik országát: „vessenek véget a megafon-diplomáciának!”

Portfolio
Kína arra szólította fel Új-Zélandot, hogy változtassanak az eddigi külpolitikájukon, és a vitás ügyeket próbálják meg egymással párbeszédben rendezni – számolt be a South China Morning Post.

Közleményt tett közzé Kína wellingtoni nagykövetsége, amelyben Új-Zélandot kritizálják a politikája miatt:

Ami a két fél közötti nézeteltéréseket illeti, Kína továbbra is kész arra, hogy azokat konstruktív párbeszéddel, nem pedig „megafon-diplomáciával”, megfelelően kezelje az új-zélandi féllel

– áll a szövegben. Hozzátették azt is, hogy a két ország között nincsenek történelmi sérelmek, sem pedig érdekellentétek, ezért a felek érdeke az, hogy konszenzusra jussanak. A keleti nagyhatalom által közzétett írás Winston Peters új-zélandi külügyminiszter pénteki kijelentésére reagált. A tárcavezető akkor azt mondta, hogy aggódik Kína csendes-óceáni jelenléte miatt. Beszédében Peters megemlítette az emberi jogokat, a dél-kínai-tengeri konfliktust, valamint a folyamatosan hackertámadásokat is.

Nem szeretnénk olyan fejleményeket látni, amelyek destabilizálják azokat az intézményeket és megállapodásokat, amelyek régóta alátámasztják térségünk biztonságát

– mondta.

Új-Zéland hagyományosan szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államok vezette nyugati országokkal, része az Öt Szem néven elhíresült hírszerző közösségnek is. A szigetország az elmúlt időben a korábbiaknál is szorosabbra fűzi a politikáját a szövetségeseivel, mivel aggodalmakkal tekintenek Kína erősödő befolyására az indo-csendes-óceáni térségben.

Wellington vizsgálja, hogy az ország a jövőben csatlakozhat az AUKUS egyezményhez is, amely nyíltan a keleti nagyhatalom globális ambícióinak visszaszorítására jött létre.

Peters beszédében arra gondolt, hogy Peking 2022-ben biztonsági szerződést kötött a Salamon-szigetekkel, ezzel pedig jelentős befolyásra tett szert közvetlenül Új-Zéland közelében. Kína azzal utasítja el a vádakat, hogy nincsenek rejtett szándékai a térségben, ezért senkinek nem kell tőlük tartania, a többi említett kritikát pedig a saját belügyüknek tekintik.

Címlapkép forrása: Phil Walter/Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
irán atom