Washington bevetette a legendás Ghostridert Kína partjainál – A célpont mindenkit meglepett
Globál

Washington bevetette a legendás Ghostridert Kína partjainál – A célpont mindenkit meglepett

Portfolio
Az Egyesült Államok napok óta közös hadgyakorlatot tart a Fülöp-szigetekkel. A Balikatan 24 nevű hadművelet során előkerült az amerikai haderő híres AC-130J Ghostrider repülőgépe is, amellyel szimulált célpontokra lőttek – számolt be az Eurasian Times.

Május 10-ig tart a 17 ezer katona részvételével tartott éves közös hadgyakorlat az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között. Az esemény nagy feszültséget szül a térségben, mivel a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger közelében zajlanak a műveletek.

Az amerikaiak az egyik gyakorlat közben bevetették a legendás AC-130J Ghostridert is, amely a légierő különleges műveleti parancsnoksága (AFSOC) kötelékébe tartozik.

Egyedi fegyverzettel van ellátva, az bal alsó törzsén 35 mm-es és 105 mm-es ágyúkkal van ellátva. A gép ezért képes a szárazföldi csapatok számára közvetlen tűztámogatást nyújtani. A Ghostrider ezen kívül olyan fegyverzet hordozására is alkalmas, mint a GBU-39 kis átmérőjű bomba, a GBU-69 kis siklótöltet, az AGM-114 Hellfire és az AGM-176 Griffin rakéta.

A bevetés során a repülőgép célpontja egy elhagyatott kisméretű halászhajó volt. A választás meglepőnek tűnhet, de egyáltalán nem véletlen. Peking a vádak szerint rendszeresen alkalmaz „eltévedő halászhajókat” arra, hogy feltérképezze a Fülöp-szigetek által is igényelt területeket, ezzel azt a látszatot keltve, hogy véletlen esetekről van szó. A gyakorlatról felvételeket is közzétettek:

A gyakorlat kemény üzenettel jár Kína számára: Washington tisztában van a „szürke zónás” tevékenységével és a jövőben hajlandó keményebben is fellépni a tilosba tévedő „halászhajók” ellen.

Ezek egyébként semmilyen fegyverzettel nincsenek ellátva, így a közvetlen összecsapások során teljesen védtelenül néznének szembe az ellenséggel. A háttérszerepük viszont ennél összetettebb, mivel a logisztikai utánpótlásokban, valamint a megfigyelési/feltérképezési képességeikkel értékes információkkal járulnak hozzá a kínai haderő tudásanyagához.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
izrael gáza palesztin idf háború stock merkava tank