Izrael egyszerűen kipenderítette az arab világ legnagyobb szócsövét, ez pedig egy nagyobb játszma része lehet
Globál

Izrael egyszerűen kipenderítette az arab világ legnagyobb szócsövét, ez pedig egy nagyobb játszma része lehet

2024. május 5-én érkezett a hír, hogy az izraeli parlamenten átment a javaslat, amely szerint Jeruzsálem betiltja a katari tulajdonban lévő al-Dzsazíra médiavállalat működését az országban. Az eset komoly hullámokat gerjeszthet a térségben, mivel a televízió hatalmas eléréssel rendelkezik szerte a világban. Katar egyelőre higgadtan reagált az eseményekre, az ügy háttérében pedig számos lehetséges magyarázat húzódhat meg.

Izrael eldöntötte, hogy betiltja az al-Dzsazíra televízió működését az országban, mivel azzal vádolják a médiavállalatot, hogy rendszeresen olyan üzeneteket osztanak meg, amellyel szerintük a zsidó állam biztonságát veszélyeztetik. Jeruzsálem már régóta hideg viszonyt ápol a csatornával, különösen a Gázai övezetben zajló konfliktusról írt tudósítások hatására távolodtak el egymástól az álláspontok. Az irodák bezárásáról maga az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu is posztolt, aki az X nevű közösségi médiás platformon osztotta meg a hírt. Rajta kívül több döntéshozó is határozottan felsorakozott a döntés mögé, azzal indokolva a lépést, hogy Jeruzsálem ellen gerjesztik a hangulatot. A bejelentést követően az izraeli rendőrök razziáztak egy izraeli hotelben is, amelyet a csatorna egyik főhadiszállásának használtak.

A katari műsorszolgáltató azonnal nyilvánosságra hozta a válaszát az ügyben, amelyben „megtévesztőnek”, „rágalmazásnak” és „bűncselekménynek” nevezték a Knesszet lépését. Az al-Dzsazíra izraeli és palesztin területekért felelős irodavezetője, Valid Al-Omari is megszólalt az ügyben:

Egyértelmű, hogy meg akarják akadályozni, hogy bárki más megtudja, mi történik ebben a háborúban, Gázában, Izraelen belül, Ciszjordániában.

A döntést a Riporterek Határok Nélkül szervezete is elítélte, szerintük Jeruzsálem „elnyomó törvénykezést” használ, és a célja egyértelműen az, hogy „cenzúrázza a gázai háborúról szóló tudósításokat”. Azt a kihirdetés pillanatában nem lehetett tudni, hogy a tiltás mikortól lép életbe, van-e határideje, illetve, hogy pontosan milyen területekre vonatkozik. Az egyik tudósító azóta segített tisztázni néhány kérdést, szerinte a rendelet az izraeli és a kelet-jeruzsálemi tevékenységet tiltja, a palesztin területeken nem érinti a tudósítást.

Izrael és az al-Dzsazíra közötti viták folyamatosan durvultak el az elmúlt hónapokban. A csatorna rendszeresen olyan tudósításokat közöl, amelyben a civil lakossággal szemben elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítja az izraeli haderőt (IDF), míg Jeruzsálem szerint a katari műsorszolgáltató összejátszik a Hamász iszlamista terrorszervezettel. Az ügyben nemcsak ez számít közvetlen előzményének, hanem

egy korábban elfogadott törvény is, amely lehetővé teszi Izrael számára, hogy a nemzetbiztonsági veszélyt jelentő külföldi médiumokat ideiglenesen bezárja.

Az al-Dzsazíra betiltásával Jeruzsálem vélhetően több célt próbált elérni egyszerre:

  • Egyrészt a húzással megszabadulhat egy olyan külföldi hírtelevíziótól, amelyik régóta aggasztja Izraelt. A csatorna nagyon részletesen tudósít a zsidó állam konfliktusairól, azokról az esetekről is részletes beszámolóval készülve, amelyek rontják az országról alkotott nemzetközi képet. A betiltással vélhetően nem fogják maradéktalanul elérni, hogy a műsorszolgáltató leállítja a napi híradást a háború aktuális állásáról, vagy hogy az izraeli igényeknek megfelelő stílusban fog majd közvetíteni, viszont megnehezítik számukra a hozzáférést bizonyos információkhoz vagy területekhez.
  • Izrael és a Hamász között 2023 októberében kirobbanó háborúban az összecsapások kezdete óta igyekszik a felek között közvetíteni Katar. Az elmúlt hónapokban arról lehetett hallani, hogy egy tűzszüneti megállapodás formálódik a szemben álló felek között, viszont ténylegesen eddig nem sikerült kiegyezni. Az utóbbi hetekben egyre hangosabbá váltak azok a hangok, amelyek azzal gyanúsították meg az olajmonarchiát, hogy nem helyez kellő nyomást a palesztin iszlamista mozgalomra, ezért nincs meg az áttörés. Mivel érezhetően fogy a nyugati hatalmak türelme a kérdés megoldását illetően, ezért könnyen meglehet, hogy Izrael a lépéssel Katarra akar nagyobb nyomást gyakorolni. Egy nappal az al-Dzsazíra elleni fellépés után, május 6-án a Hamász már bejelentette, hogy hajlandó belemenni egy tűzszünetbe, de a feltételek nem feleltek meg Izraelnek.
  • Nem elhanyagolhatóak az alacsony támogatottsággal rendelkező izraeli kormány belpolitikai szempontjai. Az iszlamisták tavaly októberi meglepetésszerű támadását követően sokan a Benjámin Netanjahu vezette kormányt tették felelőssé a legalább 1200 halálos áldozatot követelő akcióért. A vezetés az elmúlt hónapokban kemény lépésekkel igyekezett visszaszerezni a szavazók támogatását, ám áprilisban még mindig a lakosság 71 százaléka gondolta úgy, hogy a miniszterelnöknek távoznia kellene. Az al-Dzsazíra kitiltásától is remélhet némi belpolitikai hasznot a kormány.

A döntés nyilvánosságra hozatalát követően éppen az arab csatorna számolt be arról, hogy Doha nem akar változtatni a hozzáállásán, továbbra is kitartanak az eddigi politikájuk mellett és folytatják a felek közötti közvetítést. Viszont Katar korábban jelezte, hogy tervezi a felekkel kialakított kapcsolatait felülvizsgálni, ennek részeként pedig a közeljövőben bezárhatják a Hamász irodáját az olajmonarchia fővárosában.

Az események megértésével kapcsolatban érdemes részletesebben elemezni az al-Dzsazíra jelentőségét az arab világban.

Katar 1996-ban alapította meg a pánarab televíziót, amely aztán gyorsan az egyik legnépszerűbb csatorna lett a Közel-Keleten. Az időzítés nem volt véletlen, mivel a BBC leállította az arab nyelvű műsorát, így keletkezett egy jelentős hiány a médiaszolgáltatási piacon. A dohai székhelyű vállalat ebbe a légüres térbe nyomult be. Némileg ironikus módon Doha nagy lehetőségét a szomszédos (és a szektorban egyértelmű rivális) Szaúd-Arábia hozta el, mivel Rijád elhatározta a nyugati hírcsatorna cenzúrázását, ami miatt a londoni székhelyű médiavállalat végül elhagyta a térséget. Az al-Dzsazíra eleinte napi 6 órában sugárzott, de a megnövekedett érdeklődés miatt ez gyorsan 12 órára emelkedett. A műsorszolgáltató egyre fontosabb tényező lett a térségben, újabb és újabb országokban jelent meg, ahol nagy figyelmet fordítottak a helyi információk megosztására. Három évvel az indulását követően már napi 24 órás műsorszórásra váltottak, 2001-ben pedig az online felület is elindult.

A televízió nemzetközi hírnevet azzal szerzett, hogy a közel-keleti konfliktusok esetében közvetlenül az összecsapások mellől jelentkeztek be élő adásban.

A veszélyes helyzetek felvállalása nem ritkán tragikus végkimenetellel járt, több alkalommal a stábot érte találat. Fontos megjegyezni, hogy nem a katari médiavállalat volt az első televízió, amely a 24 órás hírműsor közvetítésében gondolkodott. Különlegességét az adta, hogy ameddig a legtöbb térségi médiavállalat a helyi kormány narratívájának szócsöveként működött, addig a katari cég a pártatlanság képét építette fel, amelybe adott esetben olyan ügyek és témák is belefértek, amelyek adott esetben kényelmetlenek lehetnek néhány országnak.

Az új megközelítéssel a lakosság figyelmét sikerült megnyerni, hiszen korábban egyáltalán nem jutott el hozzájuk olyan információ, amely nem a vezetés számára kedvező. Az al-Dzsazíra azzal is újdonságot jelentett, hogy ez volt az első arab nyelvű csatorna, ahol már az indulást követő években megjelentek az izraeli, többször is héberül megszólaló vendégek. A televízió működését azonban nem kerülték el a botrányok és a súlyos vádak sem:

  • Az, hogy a csatorna nem működik teljesen függetlenül Dohától, már az indulás pillanatától kezdve világos volt. Akkor maga a katari emír adott 137 millió dollárnyi kölcsönt az elindulást követő 5 év pénzügyi áthidalásához. Fontos hozzátenni, hogy a médiavállalat nem Katar hivatalos állami csatornájaként működik, azt a feladatot 1970 óta a Qatar Television tölti be. A szoros összefonódások miatt többször érte az a vád az al-Dzsazírát, hogy tulajdonképpen a katari emír véleményét és kritikáját sugározza, amellyel szerte a világon igyekszik befolyásolni a közvéleményt a saját érdekei mentén.
  • A konfliktusok közvetítésénél nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minél több fél narratíváját megjelenítse. Emlékezetes, hogy a 2001. szeptember 11-én történt amerikai terrortámadásokat követően az Egyesült Államok megtorló támadást indított Afganisztánban. A katari csatorna testközelből követte az eseményeket, és Washington narratívája mellett a táliboknak és az al-Kaida terrorszervezetnek is teret adtak az üzeneteik elmondásához. Emiatt többször kapták meg azt a kritikát, hogy a terroristák szócsöveként működik a csatorna.
  • A nyugati mintára létrehozott vitaműsorok gyakran olyan kérdéseket is megvitattak, amelyek a térség konzervatív lakosságánál váltotta ki a kritikákat. Elhíresült az az 1999-es algériai eset, amikor több városban is lekapcsolták az áramot, hogy megakadályozzák a nagy vitát kiváltó El-Itidjah el-Mouakass (arabul Az ellenkező irány) beszélgetős műsor leadását. A letiltott show lényege az volt, hogy ellenkező nézőpontú szereplők beszélgettek egy témáról, amely gyakran a világibb megközelítésű hangoknak is teret adott.
  • 2005-ben a csatorna egyik tudósítóját, Tayseer Allounit letartóztatták Spanyolországban. A riportert azzal gyanúsították, hogy szoros kapcsolatokat tartott fenn a terrorista szervezettel. Egy évvel korábban követte el az al-Kaida a vonatrobbantásokat Madridban, amelyek 191 áldozatot követeltek.

Mára a katari székhelyű társaság az iszlám világ egyik legnagyobb hatású médiaszolgáltatójává nőtte ki magát, több nyelven elérhető, a nyugati országokban is rendszeresen követik.

A jelentőségét jól jellemzi, hogy több alkalommal komoly nemzetközi diplomáciai botránnyal kellett megbirkóznia Dohának a csatorna tevékenysége miatt. Az al-Dzsazíra nagyon aktívan számolt be a 2010 után kirobbanó „Arab tavasz” eseményeiről, sokak szerint ezzel hozzájárultak a tiltakozások elterjedéséhez. Többen elmondták, hogy a műsorok valójában a katari emír meghosszabbított karjaként működik és próbálnak az olajmonarchiából olyan helyzetet generálni, amely számukra megfelelő.

Kiemelt példája ennek az egyiptomi eset, ahol Hoszni Mubarak elnök bukását követően a Katarral szövetséges iszlamista Muszlim Testvériség (MT) jutott hatalomra a választáson, a vádak szerint a média aktív hozzájárulásával. 2014-ben több arab ország is úgy döntött, hogy visszahívja a nagykövetét a gazdag olajmonarchiából az MT támogatása miatt. Ekkor a televízió tevékenységét is erőteljes kritika érte. Később, 2017-ben már kiterjedt blokádot hirdettek Katar ellen, a számos vád között pedig az al-Dzsazíra hangneme is szerepelt, mivel több ország is úgy érezte, hogy Doha bele akar szólni a belpolitikájukba. A válság csak 2021 elején rendeződött békésen.

Az al-Dzsazíra riportere tudósít az egyiptomi Alexandria városában zajló eseményekről 2011-ben
Az al-Dzsazíra riportere tudósít az egyiptomi Alexandria városában zajló eseményekről 2011-ben. A kép forrása: Wikimedia Commons via Al Jazeera English

A mostani eset egyelőre nem okozott komolyabb nemzetközi botrányt, mivel Katar higgadt maradt Jeruzsálem lépését követően.

A helyzet most az arab világban inkább Doha kezére játszik, mivel a Gázai övezetben zajló konfliktusról adott tudósítással rengeteg háztartásba juttatnak el információkat a eseményekről, ezzel pedig a saját szerepüket tudják növelni. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy hosszútávon hogyan fogja befolyásolni Jeruzsálem és Doha kapcsolatát az eset, vagy esetleg a lépés változtatni fog-e a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon. Az viszont bizonyos, hogy mostantól teljesen más alapokon fognak folytatódni a megbeszélések.

Címlapkép forrása: Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Christopher Cavoli